Taani õpetajate kuu aega kestnud töösulg lõpeb

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

25. aprill 2013 kell 19:06



 

Taani valitsus tegi ettepaneku võtta vastu erakorraline seadus, et lõpetada umbes 52 000 õpetaja töösulg, mille tõttu on riigi avalikud koolid olnud viimased neli nädalat suletud. Peaminister Helle Thorning-Schmidt ütles, et ta loodab, et 875 000 õpilast istub esmaspäeval uuesti koolipinki, kui seadus nädalavahetusel vastu võetakse, vahendasid Associated Press jt.

 

ERR kirjutab, et Taani omavalitsused ei lubanud õpetajaid nende töökohtadele alates aprilli algusest. Töötüli põhjus on aeg, mis kulub õpetajatel tundideks ettevalmistumiseks. Vana lepingu järgi võib töötunde klassis olla nädalas maksimaalselt 25. Tööandjate meelest on seda liiga vähe ja koolidirektoreil peaks olema õigus otsustada, kuidas töötunnid jaotatakse. Valitsuse eelnõuga tahetakse sätestada sama põhimõte.

Õpetajate kinnitusel toob tundide arvu suurendamine kaasa õppetöö kvaliteedi languse. Peaministri sõnul on enamik seadusandjaid valmis seaduseelnõu toetama. See nõuab õpetajatelt nädalas suurema arvu tundide andmist ja kaotab õiguse töötada vähem pärast 60-aastaseks saamist koos palga säilimisega, kuid näeb ette 300 miljonit krooni (40,24 miljonit eurot) palgatõusuks.

Valitsuse sõnul tuli töövaidlusse sekkuda, kuna selle osapooled ei olnud pärast töösulu algust läbirääkimisi pidanud. Eelnõu kritiseerijate arvates ületab valitsus oma võimupiire. Mõned arvavad lausa, et valitsus ja tööandjatest omavalitsused on toimuva ette planeerinud.

Thorning-Schmidt ütles, et keskkooli lõpueksamid mis pidid algama 2. mail, lükatakse edasi maikuu keskpaigale.

 

Allikas: ERR

Loe lisaks: World Socialist Web Site, Deutsche Welle

Foto: Press TV

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt