10 põhjust süüa rohkem seesamiseemneid

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

17. aprill 2020 kell 21:47



Seesam (sesamum indicum) on üks vanimaid kultiveeritud taimi maailmas, mis on kirjalikku mainimist leidnud juba 5000 aastat tagasi Assüürias. Seda hakati kasvatama maitse- ja õlitaimena. Taim pärineb Indoneesiast ja Ida-Aafrikast, sealt on levinud kogu Aasiasse ja Põhja-Aafrikasse. Iidsed kultuurid üle maailma on selle taime seemneid ja õli väga kõrgelt hinnanud ning tänapäeva teadus kinnitab, et selleks on põhjust olnud. Seesamiseemned on tähelepanuväärsed oma kõrge kaltsiumi- ja magneesiumisisalduse poolest, kuid mitte ainult – selles väikeses seemnes on terve Mendelejevi tabeli jagu kasulikke aineid, mis koostöös aitavad ennetada mitmeid terviseprobleeme.

 

Seesamit nimetati juba 3600 aastat tagasi Vana-Egiptuses soositud ravimtaimeks ning iidses Babüloonia sõid naised mee ja seesamiseemnete segu selleks, et pikendada oma noorust ja ilu. Aniik-Kreeka ja Rooma sõdurid sõid seesamiseemneid enne lahingut jõu ja energia saamiseks. Tänapäeval peetakse seesamit peamiselt maitseaineks, eriti aasiapärastes roogades. Suur hulk teadustöid selle tervist toetavate omaduste kohta näitavad aga, et see sobiks samahästi loodusravimina meditsiinikappi, kui köögikappi.

Toome välja selle toitaine kümme tõenduspõhist raviomadust:

  • Diabeet – 2011 aastal teadusajakirjas Clinical Journal of Nutrition avaldatud uuringus leiti, et seesamiõli parandas II tüübi diabeedi ravis kasutatava suukaudse ravimi glibenklamiidi efektiivsust. Viis aastat varasemas uuringus leiti, et kui seesamiõli kasutada ainukese toiduõlina koduköögis, aitab see diabeetikutel alandada vererõhku ja veresuhkrut.


Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.