Maapähklite söömine raseduse ajal vähendab lapse toiduallergia riski

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

27. detsember 2013 kell 11:15



On hästi teada, et allergilised reaktsioonid pähklitele võivad mõnel juhul kujuneda lausa eluohtlikuks. Ent hiljuti avaldatud uuring näitas ka seda, et pähklite söömine raseduse ajal võib alandada tulevase lapse riski toiduallergia tekkeks.

 

Uuringu aluseks on väide, et maapähkliallergia esinemine USA lastel aastatel 1997-2010 on rohkem kui kolmekordistunud.  Tavaliselt saavad sellised allergiad alguse lapsepõlves, lapse esimesel kokkupuutel pähklitega. Sellest tulenevalt uurisid teadlased seost tulevaste emade rasedusaegse toitumise ja laste allergiariski vahel. Uuring hõlmas kokku 8205 last, kellest 308 kannatas toiduallergiate käes ning 140 olid allergilised pähklitele.

Selgus, et neil lastel, kelle emad tarbisid raseduse ajal pähkleid rohkem kui viis korda nädalas, oli madalam risk toiduallergia tekkeks. Muidugi kehtis selline seos vaid juhul, kui emal endal ei olnud pähkliallergiat.

Tulemused kinnitavad teooriat, mille alusel suurendab varajane kokkupuude allergeenidega hilisemat toidutaluvuse tõenäosust, vähendades allergiate väljakujunemise riski.

Praegu on üldlevinud seisukoht, et naised ei tohi raseduse ja imetamise ajal maapähkleid süüa, seega ei tarvitse see teooria tegelikult paika pidada. Maapähklid on tuntud kui väga head valkude ja foolhappe allikad.

 

Allikad: ERR, Medical News Today

Foto: foodimentary.com

 

Toimetas Ksenia Kask

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt