Lihtne õpetus: valmista ise pähkli-, seemne- ja kaerapiima

2. juuli 2017 kell 18:48



file78352556_tervisesmuuti_esikaas_printEliq Maranik on laias ilmas tuntud kui smuutikuninganna, kelle teoseid on müüdud üle kahe miljoni raamatu enam kui 30 riigis. Äsja ilmus kirjastuselt Pilgrim eesti keeles tema rahvusvaheline bestseller “Tervisesmuutid. Erguta oma keha vitamiinide, mineraalide ja antioksüdantidega”, kus leidub kasulikke tervisetarkusi ja üle poolesaja hõrgutava tervisepommi retsepti. Avaldame raamatust lugemiseks ja ise järgi katsetamiseks peatüki taimsetest piimadest.

 

Maitsvat pähklipiima on lihtne ise valmistada. See on tervislik vaheldus tavalisele piimale ja suurepärane aseaine, kui sul on laktoositalumatus või kui oled vegan.

Piima valmistamiseks sobivad paljud pähklid ja seemned, näiteks kanepiseemned, kašu-, sarapuu-, pekani-, pistaatsia- ja Kreeka pähklid, päevalille- ja kõrvitsaseemned või mandlid. Eelista soolamata, röstimata ning mahekasvatatud pähkleid ja seemneid – nende maitse on parem ja need sisaldavad kõige rohkem toitaineid.

Pane pähklid likku ja jäta ööseks jahedasse kohta seisma, et kõrvaldada raskestiseeditavad ensüümid ja mahendada maitset. Kurna vesi ära ja pese pähkleid korralikult. Vala peale uus vesi ja mikserda, kuni pähklid on vedelikus korralikult peenestatud. Sarapuupähkleid ei ole vaja enne leotada, sest need ei sisalda ensüümpidureid. Ka kookoshelbeid ja kooritud kanepiseemneid võib kohe mikserdada.

Kurna piima pähklipiimakotis või peenesilmalises sõelas (kooritud kanepiseemneid ei ole vaja kurnata), suru välja võimalikult palju vedelikku. Vürtsita puhta vanilli, kaneeli, kardemoni või kakaoga ning magusta meele ja maitse järgi kookossuhkru, medjooldatlite, agaavisiirupi või Manuka meega.

Säilita piima klaaspudelis või -purgis, nii säilib see kauem kui plastpudelis, külmikus 3–5 päeva. Pähklipiima sobib hästi külmutada jääkuubikuteks. Järelejäänud pähklimassist võib teha pähklipalle või müslit, kasutada seda leivaküpsetamiseks või segada pudru hulka.

PÄHKLI- ja SEEMNEPIIM
2,5 dl leotatud pähkleid, seemneid või mandleid + 1 liiter vett + 1 näpuotsatäis soola

KAERAPIIM
2,5 dl leotatud kaerahelbeid + 1 liiter vett + 1 näpuotsatäis soola

SEESAMIPIIM
2,5 dl leotatud seesamiseemneid + 1 liiter vett + 1 näpuotsatäis soola

SOJAPIIM
2,5 dl leotatud sojaube või 2 dl sojajahu + 1 liiter vett + 1 näpuotsatäis soola

KOOKOSPIIM
2,5 dl riivitud toorest kookost + 1 liiter vett + 1 näpuotsatäis soola

KANEPIPIIM
2 dl kooritud kanepiseemneid + 1 liiter vett + 1 näpuotsatäis soola

 

Vaata ka videoid Eesti raamatuesitluselt, kus Maranik valmistas umbrohust peedismuutit ja probiootilist maasika- ja mangosmuutit.

Allikas: Eliq Maranik “Tervisesmuutid. Erguta oma keha vitamiinide, mineraalide ja antioksüdantidega” (Pilgrim, 2017)

Foto: Krõõt Tarkmeel / pilgrim.ee

 

Toimetas Sander Soomaa