Toitainetest tulvil väikesed idulehed

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

7. juuni 2013 kell 13:30



Idulehed võivad küll olla väikesed, aga uus uuring näitab, et tillukeste taimede toiteväärtus on kõvasti üle ootuste. N-ö mikrotaimedes on kuni 40 korda rohkem olulisi toitaineid kui täiskasvanud taimedes, vahendab portaal Alkeemia teadlaste uuringut.

 

Teadlased on leidnud, et näiteks punase kapsa, koriandri ja redise idulehed sisaldavad kuni 40 korda rohkem olulisi toitaineid kui täiskasvanud taimed ise. Idulehed on söödavate köögiviljade ja maitsetaimede noored seemikud, mis on koristatud vähem kui kaks nädalat pärast idanemist. Need ei ole vees aretatud idandid, vaid pinnases ja päikesevalguse käes kasvavad taimed, mis lõigatakse varsti pärast tärkamist ära. Tavaliselt on need umbes 2–7 cm pikad ja esinevad kõikvõimalikes vikerkaarevärvides, mis on teinud neist viimasel ajal populaarse garneeringu kokkade seas.

Kuigi idulehtede kohta käivaid toitumisalaseid väiteid leidub internetis küllaga, on see uurimus esimene teaduslik hinnang nende toiteväärtuse kohta. Teadlased olid enda sõnul tulemuste üle üllatunud. “Idulehtedes oli 4–40 korda suurema kontsentratsiooniga toitaineid kui täiskasvanud taimedes,” ütleb teadlane ja professor Qin Wang, kes töötab College Parkis Marylandi ülikoolis dotsendina. “Kui me tulemused esmakordselt kätte saime, siis tõttasime kohe neid üle kontrollima.”

Näiteks oli punase kapsa idulehtedes 40 korda rohkem E-vitamiini ja kuus korda rohkem C-vitamiini kui täiskasvanud punases kapsas. Koriandri idulehtedes oli kolm korda rohkem beetakaroteeni kui täiskasvanud koriandris.

 

Idulehtedel on kõva toiteväärtus

Teadlased hindasid 25 erineva kaubanduslikel eesmärkidel kasvatatavas idulehe nelja olulise toitainerühma taset, mille hulka kuulusid K-vitamiin, C-vitamiin, E-vitamiin, luteiin ja beetakaroteen. Tulemused avaldati teadusajakirjas “Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

C-, K- ja E-vitamiini tase oli kõrgeim punase kapsa, vereva rebasheina ja jaapani rõika (daikoni) idulehtedes. Koriandri idulehtedes oli kõige rikkalikumalt luteiini ja beetakaroteeni. “Kõik need toitained on ülimalt tähtsad naha ja silmade tervise seisukohast ning ühtlasi ka vähiga võitlemiseks. Lisaks on neil inimesele kõiksugu teisigi kasulikke mõjusid,” ütleb Ühendriikide põllumajandusministeeriumi (USDA) teadlane ja professor Gene Lester.

Lester oli enda sõnul üllatunud, kui avastas, et mikrotaimede toiteväärtus ületab täiskasvanud taimede oma. “Minu jaoks oli üpris hämmastav avastada, et see tase polnud mitte ainult mõõdetav, vaid kohati isegi 4–6 korda kõrgema kontsentratsiooniga kui täiskasvanud taime lehtedes.”

Kuigi vaja läheb veel täiendavaid uuringuid, on Wangi sõnul olemas hea seletus idulehtede kõrgele toitainesisaldusele. “Kuna mikrotaimi koristatakse juba varsti pärast idanemist, on kõik kasvamiseks vajalikud toitained neis olemas,” ütleb Wang. “Kui neid koristada õigel ajal, on toitainete kontsentratsioon väga kõrge ning ka maitse ja tekstuur on väga hea.”

 

Ka pisukesest on suur abi

Ekspertide sõnul on ka mikrotaimede maitse tugevam, nii et eine täiustamiseks piisab vähesest. Alles hiljuti olid majanduslikult kasvatatavad idulehed kättesaadavad ainult kokkadele, kes kasutasid neid maitse rõhutamiseks ning suppide, salatite ja võileibade garneeringuks.

Tänapäeval on need saadaval paljude turgude lettidel ja toidupoodides. Idulehed on tavaliselt küll kallimad kui täiskasvanud taimed, aga toitumisspetsialist Roberta Duyffi sõnul ei tohiks see heidutada inimesi neid söömast.

“Idulehti on lihtne ja kiire kasvatada siseruumides päikeselisel aknalaual ning neist võib lastele saada suurepärane projekt,” ütleb Duyff, kes on kirjutanud toitumisalase raamatu “American Dietetic Association Complete Food and Nutrition Guide”.

“Need lehed on väikesed ja lastele meeldivad sellised pisikesed asjad,” ütleb Duyff. “Nad võivad neid lehti panna kaunistuseks oma salatile, juustule või hummusele.” Nagu enamiku kõrge toitainesisaldusega vürtside ja maitsetaimede puhul, ei ole Duyffi sõnul toidule maitse ja teravuse lisamiseks palju idulehti tarvis.

Idulehed on väga delikaatsed ja sarnaselt teiste värskete köögiviljadega peab neid enne söömist hoolikalt pesema. Kõrge veesisalduse tõttu ei ole idulehti soovitatav keeta. Teadlased soovitavad idulehtede valikul otsida kõige teravamat värvitooni, sest need on ühtlasi ka kõige toitainerikkamad. “See on tõesti omamoodi kunstiline asi, aga on tore teada, et idulehed on lisaks ilusale väljanägemisele ja tugevale maitsele ka uskumatu toitainesisaldusega,” ütleb professor Lester.

 

Autor Jennifer Warner
WebMD Health News

Tõlkinud: Joonas Orav

Allikas: Alkeemia

Uurimus: WebMD

 

Foto: kingsseeds.co.nz

 

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt