Meditatsiooni jõud

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

21. september 2013 kell 10:11



Regulaarse mediteerimisega tegelemine soodustab mõttetegevust, aitab vabaneda koormast, mida soovimatult kaasas kannad ja näitab probleemide lahendusi. Portaalis Alkeemia ilmunud loos kirjutab Maris Rom Fletcher oma teest mediteerimise juurde ning ühtlasi, kust ja millest peaks algaja alustama.

 

Meditatsioon ehk meelerännak on rännak oma sisemaailma, mille käigus õpid olema täielikult hetkes ja märkama oma mõtteid, tundeid ja keha. See on oluline, kuid kipub kiires elutempos ununema.

Üks universaalsemaid mediteerimisviise on:

  • Too oma tähelepanu välisest maailmast enda sisse.
  • Võimalusel ole omaette täielikus vaikuses ja sule silmad.
  • Vabasta end argimõtetest, lõdvestu.
  • Ole mugavas asendis sirge seljaga – istu toolil, rätsepistes, lama või seisa.
  • Hinga mõned korrad sügavalt sisse ja välja, tunneta oma keha.
  • Ole täielikult kohal ja avatud.
  • Aktsepteeri kõike mida näed ja koged. Vastuste otsimise asemel oota, et need ise Sinuni tulevad, ole enda vastu aus.
  • Kui argimõtted segavad vahele, ole endaga kannatlik ja saada need lihtsalt ära ning keskendu taas loomulikule hingamisele.

Aasta tagasi halvenes mu tervis tunduvalt, sest olin oma tegemistega pidevalt kui “orav rattas” ja mõistsin, et midagi tuleb koheselt muuta. Mulle soovitati meditatsiooni. Minu esimene reaktsioon sellele oli: “Ei, see ei ole kindlasti minu jaoks! See on liialt uimastav ja lõõgastav, ei sobi mu temperamendi ja elustiiliga.” Arvasin ekslikult, et see on sukeldumine illusioonidesse, hipilik põgenemine reaalsuse eest või lihtsalt pea tühjendus.

Ära iial ütle iial, sest nüüd on sellel minu eluviisis suur lahutamatu osa. Reaalsus on hoopis see, et just meelerännakute tõttu olen nüüdseks teinud oma elus olulisi kannapöördeid. Olles mediteerides enda vastu üdini aus ja avatud, on see mulle toonud uskumatuid edusamme.

Veel toob see mu ellu kergust, erksust, selgust, lahendusi ja annab alati õige suuna ja hingerahu, sest tean kindlalt, et olen õigel rajal. Ja müstikat on minu igas päevas. Nüüd tean kindlalt, et meditatsioon on midagi palju enamat kui lihtsalt restart. Seega, kutsun Sindki üles olema avatud uutele asjadele, mida oled varem blokeerinud.

Aga mis siis juhtus?

Kuna mu ellu tuli siiski mitmeid korduvaid märke meditatsiooni kasulikkusest (internet, artiklid, raamatud, TV), sain aru, et see on vist möödapääsmatu ja otsustasingi, et proovin. Mõte läks algul ikka pisut uitama, aga põnev oli, et sai valida mitmete erinevate meetodite vahel. Seepärast lisasin selle aja oma igapäeva ellu ja mida aeg edasi, seda rohkem hakkas tunduma, et see on minu jaoks. Algajatele on kindlasti head juhendatud meditatsioonid.

Usun, et igaüks – nii naised, mehed kui ka lapsed – võiksid vähemalt 5 – 10 minutit päevas ilma igasuguse “maskiballita” oma sisemaailmaga kontakti saada. Seda eriti siis kui oled oma eluteel tupikus. Oleme ikkagi inimesed, mitte masinad.

Raamatus “Edu seitse vaimset seadust. Sinu unistuste täitmise käsiraamat” mainis Deepak Chopra, et rääkis oma 4-aastastele lastele, et nende siinviibimisel on põhjus ja nad peavad selle ise leidma. Samas eas õpetas neid ka mediteerima ja ütles: “Ma ei taha, et te iial muretseksite elatise teenimise pärast. Kui te ei suuda suurena elatist teenida, siis pean mina teid ülal, ärge ainult muretsege. Ma ei taha, et te keskenduksite koolis hästi õppimisele. Ärge keskenduge ka parimate hinnete saamisele või parimates koolides käimisele. Tegelikult tahaksin ma, et keskenduksite küsimusele, mis on teie ainulaadsed anded. Need on kõigil ja väljendage seda erilisel viisil.”

Lõpuks läksid nad ikka parimatesse koolidesse ja said parimaid hindeid ning isegi kolledžis on nad selle poolest ainulaadsed, et on rahaliselt sõltumatud, sest nad on keskendunud sellele, mida siin elus anda. See on inspireerinud ka mind oma lastele mediteerimist tutvustama.
Jõud on kohalolekus – siin ja praegu

On tavaline, et mediteerimise ajal tuleb pidev sisedialoog vahele. Oma mediteerimise oskust saab lihvida ka igapäevaelus. Siin mõned näited:

  • Sulandu oma meelismuusikaga üheks.
  • Duši all olles ära kiirusta ega mõtle tööle vms, vaid ole täielikult kohal.
  • Tööpauside ajal hinga läbi südame. Nii keskendudes annad oma peale mõneks hetkeks ületöötamisest puhkust.
  • Jälgi loodust. Kui pole aega randa või metsa minna, jälgi seda näiteks tööle minnes.
  • Poes pikas järjekorras seistes saa kontakt oma sisemaailmaga.
  • Naudi oma söögikordi kõikide meeltega.
  • Pühendu täielikult oma hobile.
  • Ole tänulik.
  • Leia veel just endale sobivaid oleviku nautimise võimalusi.

Kas oled täna juba mediteerinud? 

Kui mitte, siis siin on üks juhendatud meditatsioon (ingl k) –  Tšakrate ehk energiakeskuste harmoniseerimine:

Sukeldu Sinagi meditatsiooni maailma ja leia, kui rikastav on olla täielikult kohal.

 

 

Allikas: Alkeemia

Foto: anniejenningspr.com

 

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt