Soovitusi muutuval ajal stressiga võitlemiseks, I osa

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

4. oktoober 2013 kell 21:23



Kas sa kannatad liigse stressi all, mille on põhjustanud praegusel kiirelt muutuval ajastul aset leidnud ülemaailmne rahanduskriis, loodusõnnetused, maailmas kestvad sõjad või isiklikud probleemid? Siis on see portaalis Alkeemia ilmunud HeartMath instituudi asutaja Doc Childre kolmeosaline artiklite sari mõeldud just sulle.

Praegused majandusprobleemid tähistavad märkimisväärset pöördepunkti muutustes, mis kõikjal maailmas toimuvad. Ülemaailmset kogukonda kutsutakse üles muutma oma suhtumist, vahetades teiste inimeste arvelt omakasu jahtimise tasakaalukama süsteemi vastu, mis hoolib inimeste õigustest ja vajadustest. Terved struktuurid ja kogukonnad on kõrvale kaldunud teelt, mis hindab põhiväärtustena koostööd, ausust ning üksteise ja ühiskonna eest hoolitsemist. Paljude inimeste jaoks on lootus hääbumas. Siiski usuvad paljud, et asjad on pööratud pahupidi selleks, et need taas õigeks keerata.

Kahjuks põhjustab see ümberkorraldus suurt stressi ja tõsiseid majanduslikke tagajärgi, mis meid kõiki mõjutavad. Ilmselgelt ei toimi majanduse järjele aitamise protsess kiirelt, aga lõpuks stabiliseerub asi siiski. Iga samm, mille otsustajad teevad tavainimeste elu parandamiseks, viib meid kõiki lähemale selle hetkeni, mil keskklassi inimesed ja ka vaesemad võivad rahulikumalt hingata.

Nendin kaastundega, et mõnele inimesele on see palju raskem kui teistele. Kriisi tekkimisel läbivad inimesed mitu erinevat tundeseisundit: šoki, eituse, viha, teiste süüdistamise, meeleheite ja palju muidki tundeid. See protsess on küll valus, aga aitab meie meeltes, tunnetes ja närvides tekkinud šokiseisundit leevendada. Pärast seda sammu on meil lihtsam oma südant taas avada. Seejärel võivad inimesed tõeliselt pingutades alustada oma toimetulekuvõime taastamist, seda kõike tänu pea selgitamiseks ja edasiliikumiseks vajaliku enesekindluse saavutamisele.

Tee tervenemiseni ei ole kõigi jaoks samasugune, sest iga inimese puhul on tegemist erineva olukorra ja suhtumisega. Kuid leidke julgust sellest, et võite kõige toimuva käigus täielikult ümber pöörata oma mõtteviisi ja seeläbi parandada oma võimet asjadega toime tulla – eriti siis, kui tekkinud hädade lahendamisel teiste abi kasutada.

Muutuse tekitamine

Kui tekib ulatuslik kriis, nagu seda on praegune paljusid inimesi mõjutav majanduslik madalseis, langeb meie stressitaluvuse lävi juba esialgse šoki ja emotsionaalse valu järel. Seda kõike on korraga meile liiga palju, mistõttu on meil raskem olukorraga toime tulla. Siiski on täiesti mõistetav, miks me end niimoodi tunneme.

Selle esimese etapi ajal võib osutuda kasulikuks kogeda ja vabastada šokist, leinatundest, vihast ja meeleheitest kogunenud emotsioone või lihtsalt vaikselt oma valu seltsis istuda. Mingu selleks kaua tahes, aga pärast seda esimest etappi peame lõpuks mõtlema ka enese eest hoolitsemisele ja oma tervisele. Seejärel võime teha paar lihtsat sammu, millega stressi mõju tõrjuda, mis omakorda teeb meie jaoks taastumise palju lihtsamaks. Mõistagi on see esialgu raske, aga selle artikli lihtsad soovitused võivad lihtsustada meie seesmise tugevuse ja turvatundega taas sideme leidmist.

Kuigi me ei saa oma muresid ja hädasid silmapilguga haihtuma panna, suudame siiski taastada oma võime nendega kergemini toime tulla. Astudes samme stressi vähendamiseks, lisame seega jõudu ja meelteselgust enda raskemate probleemidega toimetulekuks.

Kuigi asjad “on sellised, nagu nad on”, võime alustada oma mõtteviisi ümberpööramist, et stress ei tekitaks meie tervise jaoks allakäiguspiraali. Me võime tõrjuda stressi paari kerge võttega, mis lihtsustavad muudatusi me suhtumises ja vähendavad energiakulu. See aitab meil ka selgemalt mõelda, kuidas leida vajalikku abi meie enda ja perekonna jaoks.
Kasvanud stressihulga kogemisel on raske endale teadvustada mõnda soovitust, mis meid väga edukalt aidata võiks. Selles artiklis mainin ma paari eri nurga alt mõnda tähtsat punkti, mis minu arvates võivad kasulikuks osutuda.

 

Järgnevalt mõned võtted, mille abil vähendada stressi ja turgutada meid sellel muutuval ajal eluga edasi minema.

1. Suhtle ja lävi teiste inimestega

Üks tähtsamaid asju, mida teha võiksid, on oma tunnete kirjeldamine kellelegi või tervele rühmale inimestele, kes on midagi sarnast läbi elanud. Seejärel näita üles muret ka teiste olukorra suhtes ja paku neile emotsionaalset tuge. See on eriti tõhus viis oma südame taasavamiseks, mis omakorda suurendab su meelekindlust ja emotsionaalset tasakaalu. Sõltumata sellest, kas otsustate koos naerda või nutta, kaasneb sellega sageli ulatuslik ja kasulik tunnete vallandumine.

Kui inimesed kogunevad üksteist toetama, siis mitmekordistab selle kollektiivi energia igale inimesele eraldi tõusvat tulu. On teada, et kollektiivne energeetiline koostöö võib parandada probleemide lahendamiseni viivat sisetunnet ja tõhusate lahenduste ilmnemise tõenäosust. Kui rühm inimesi töötab südame, mitte ainult mõistusega, võib kollektiivi toetus tõsta inimeste tuju, mis omakorda vähendab kogunenud stressi ja ärevuse hulka.

Kui pisut uurida, leiad tõenäoliselt kuskilt rühma inimesi, kes saavad kokku selliste probleemide arutamiseks, mis ka sind vaevavad. Paljud on vastu mõttele niimoodi teiste seltsis olemisele, aga kriisi ja stressi aegadel võib rühma pakutav tugi end ära tasuda. Sageli takistab see terava stressi ülespaisumist, mis võib su tervise ohtu seada. Võid interneti kaudu leida ka interaktiivseid rühmi, blogisid ja muid kasulikke teenuseid.

 

2. Südametunde taasavamine

Pole ebatavaline, et kriisi algul sulguvad meie südametunded täiesti, eriti esialgse šoki ja viha etapis. Kui mõistus töötab liiga kaua ilma südame tarkuseta, tavatseb aju end kuhjuva kaotustunde tõttu üle koormata ning kogu meie keha otsekui seiskub viha, hirmu ja meeleheite pärast. Selle kogemine on küll mõistetav, aga on ka tähtis võimalusel taasavada oma südameside teiste inimestega. Pärast südame taasavamist naasevad aeglaselt ka enesekindlus ja turvatunne. Ole selle protsessi käigus kannatlik ja suhtu endasse mõistvalt.

Hea viis südametunnete taasavamiseks on teistele lahkuse ja kaastundliku toe pakkumine või vabatahtlikult kuskil abivajajate aitamiseks töötamine, isegi siis, kui oled ise abivajaja rollis. Ka väikestel heategudel ja kaastundeavaldustel võib olla suur mõju. See on üks kiiremaid viise taas jalule tõusmiseks ja stressi vähendamiseks, mis muidu su tervist mõjutada võiks.
Uuringud on näidanud, et hoolitsus ja kaastunne vallandavad kehas kasulike hormoone, mis aitavad kehal tasakaalu jõuda ja tervist taastada. Muretsemine ja ebakindlus suurendavad stressihormoonide levikut, seda isegi juhul, kui sinu arvates on muretsemiseks põhjust. Enamikku stressist võib vähendada teiste inimeste eest hoolitsemise ja nendega suhtlemise teel.

Kui terviseprobleemid takistavad sul inimestega kohtumist, võid sellest hoolimata saada kasu teiste vastu hoolitsuse ja kaastunde ilmutamise teel. Kui oled sunnitud koju jääma, kutsu endale külalisi, et võiksid nendega jagada oma tundeid ja vähendada kogunenud emotsionaalset survet. Kui ka see variant pole võimalik, püüa vähemalt suhelda teistega kirja, telefoni või meilivahetuse kaudu.

3. Praktiseeri lugupidamist ja tänulikkust

Kasulik võte stressi vähendamiseks ja emotsionaalse tasakaalu taastamiseks on veeta iga päev natuke aega kellelegi või millelegi siira tänutunde saatmisele, olgu selleks lapsed, pereliikmed, lemmikloomad või keegi muu, kelle vastu sa tõelist tänu tunned. See tunnustus peab tulema südamest (mitte ainult mõistuse toel), sest tänulikud tunded aktiveerivad keha biokeemilised süsteemid, mis aitavad stressi kahandada ja psüühikat stabiliseerida. Lugupidamise ja tänulikkuse praktika on tõestatult aidanud inimestel leida taas ühendust lootusega ning andnud südamele indu kindlalt edasi rühkida.

 

 

Allikas: Alkeemia

Foto: healthxchange.com.sg
Tõlkis Joonas Orav

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt