Lõuna-Korea teadlased panid bakterid bensiini tootma

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

12. oktoober 2013 kell 19:38



Escherichia coli (E. coli) bakterit seostatakse kõige sagedamini toidumürgitusega, kuid tegelikult on enamus liike ohutud ning neid leidub kõikide imetajate soolestikus. Korea Advanced Institute of Science and Techology teadlased aga kasutavad neid baktereid kütuse tootmiseks. Uuringut juhtinud professori Lee Sang-yupi sõnul saab baktereid n-ö ümber programmeerides panna neid bensiini valmistama, vahendas ERRi teadusuudisteportaal.

 

Kui ümberprogrammeeritud E. colile söödeti glükoosi, siis muutsid selle toodetud ensüümid suhkru rasvhapeteks, need omakorda süsivesikuteks, mis olid juba turul oleva kütusega keemilise koostise ja struktuuri poolest väga sarnased.

Varasemates uuringutes on Briti teadlased suutnud panna bakterid biomassi diislile sarnaseks kütuseks tootma, kuid sel korral oli läbimurdeks see, et E. coli suudab valmistada bensiini. See aga on siis, kui biokütus õnnestub turule tuua, diislist kallim.

Praegu on väga väikese koguse kütuse tootmiseks vaja suurt hulka baktereid, kuid teadlaste sõnul saab nüüd, kui tehnoloogia on olemas, seda efektiivsemaks muuta ja pakkuda tulevikus fossiilkütustele alternatiivi.

 

Allikad: ERR, Wall Street Journal

Foto: ekraanikuva

 

Toimetas Maarja Aljas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt