E120 ehk karmiin – kilptäidest valmistatud toiduvärv

4. september 2013 kell 15:50



carmine-carminic-acid-red-cochinealJärgmine kord, kui sööd jogurtit või maiustusi, vaata hoolega, milliseid värvaineid see sisaldab. Ilus punane värvitoon ei pruugi olla saadud maasikatest või vaarikatest, vaid hoopis kuivatatud surnud kilptäidest. Toiduvärv E120 – karmiin või karmiinhape – on tavapäraselt toidu lisaainete tabelites kirjeldatud lühidalt: punane värvaine, looduses esinev aine, võib tekitada astmat ja ka eluohtlikke allergilisi reaktsioone.

 

Karmiini toodetakse emase kilptäi Dactylopius coccus Costa kuivatatud kehade purustamisel ja töötlemisel ammooniumi või naatriumkarbonaadi lahusega, ning lahuse selgistamiseks lisatakse alumiiniumi.

Nagu paljud teised erksavärvilised putukad, näiteks lepatriinud, toodavad ka kilptäid erkpunase värvusega karmiinhapet selleks, et peletada teisi loomi eemale. Peale karmiinhappe võib E120 sisaldada erinevaid ühendeid, mis ei tohiks ka väikeses koguses inimese kehasse sattuda. Eesti Vabariigi valitsuse määrus “Toidus lubatud lisaainete suhtes esitatavate nõuete ning nõuetekohasuse kontrollimiseks analüüsimise meetodite kinnitamine“ sätestab, et see värvaine ei tohiks sisaldada üle lubatud piirmäärade arseeni, pliid, elavhõbedat, kaadmiumi ja raskemetalle – seda lisaks alumiiniumile, mis selles nagunii sisaldub.

Vanasti kasutati karmiini kangaste värvimiseks, alguses Ladina-Ameerikas, kuid hiljem ka Euroopas. Sel moel värvitud vill ja puuvill on tänapäevani Mehhiko kultuuripärandisse kuuluvate käsitööesemete loomisel oluline komponent. Tänapäeval kasutatakse seda toidus üsna laialdaselt hoolimata asjaolust, et see võib tekitada allergilist reaktsiooni alates kergest nõgestõvest kuni anafülaktilise šokini ning astmat.

Hüperaktiivsete laste puhul on soovitatud seda värvainet (nagu ka teisi toiduvärve) täielikult vältida. Kuna see on veeslahustuv, siis kasutatakse seda tihti alkohoolsetele jookidele värvi andmiseks, aga ka lihatoodetes, makrapulkades, marinaadides, kondiitritoodetes ja maiustustes, mahlajookides ja juustus. Karmiini kasutatakse laialdaselt ka kosmeetikatööstus, kus seda lisatakse huulepulkadele, põsepunadele ja lauvärvidele. Farmaatsiatööstus kasutab seda värvi tihti tablettidele ja salvidele värvi andmiseks.

Võrreldes naftatööstusest pärit ning mitmel pool maailmas keelatud asovärvidega, on karmiin suhteliselt süütu toidu lisaaine. Aga kas toidu ilus punane värv on väärt seda, et toidule kilptäidest valmistatud ühendit üldse lisada?

 

Allikad: Huffington Post, blogi “Roheline tee”, Riigi Teataja, Wikipedia 1, Wikipedia 2

Foto: zira3a-egypt.blogspot.com

 

Toimetas Katrin Suik