Uskumatu: Tai parlamendiliikmed liitusid valitsusevastase protestiga

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

11. november 2013 kell 19:48



Tai senat lükkas esmaspäeval ühehäälselt tagasi vastuolulise poliitilise amnestia eelnõu, mille vastu hääletasid kõik 141 kohal viibinud senaatorit. Parlamendi alamkoda kiitis eelnõu heaks 1. novembril, kuid senati otsuse järel läheb see tagasi alamkotta. Esmaspäeva õhtul liitus Bankoki tänavatel olnud meeleavaldajate massiga parlamendiliige Suthep Thaugsuban, kes lubas teisipäeval koos kaheksa teise saadikuga tagasi astuda, et juhtida eelnõu-vastaste protestijate horde. Eelmisel nädalal liitusid meeleavaldajatega näiteks 1000 valitsussektori töötajat ning  rahvusvahelise lennukompanii Thai Airways töötajad.

 

Bangkok Posti hinnangul oli esmaspäeval tänavatel vähemalt 20 000 inimest. Demokraatliku partei liige Suthep kutsus inimesi üles osalema uutel meeleavaldustel 13.-15. novembril ning seeläbi valitsusele survet avaldama. Lisaks soovitas ta oma meelsust näidata ka ettevõtetel, näiteks maksude maksmisega viivitades.

Protesti vallandas poliitilise amnestia eelnõu, mille vastuvõtmise korral loobuksid võimud süüdistustest nende isikute suhtes, kes osalesid poliitilistes rahutustes alates 2006. aasta septembris peaminister Thaksin Shinawatra kukutanud sõjalisest riigipöördest kuni 2012. aasta maini. Seaduse vastaste väitel rikub see poliitilist rahu riigis, sest teeb võimalikuks Thaksinil riiki naasta. Eelnõu esitanud praegune Tai peaminister Yingluck Shinawatra on Thaksini õde.

Kolmapäeval, 6. novembril liitusid protestiga ka 1000 valitsuse töötajat, kes rahumeelselt oma seisukoha teatavaks tegid. Valitsuse töötajate sõnul rikuks eelnõu seadust ning nad alustasid ka selle vastu allkirjade kogumist, lubades, et kui miljon allkirja koos, viivad nad need parlamendile.

Reedel, 8. novembril astusid oma tööandja soovide vastaselt tänavale meelt avaldama lennukompanii Thai Airways ligi 1000 töötajat. Samal päeval liitusid protestiga ka Pattani Prints Songkhla ülikooli 100 akadeemikut, töötajat ja õpilast, kes kutsusid valitsust üles eelnõust loobuma, sest see on onupojapoliitika maiguline ning rikub demokraatlikke põhimõtteid.

Valitsuse, senati ja parlamendi alamkoja ühist poliitilise amnestia eelnõu arutelu on esialgsetel andmetel oodata 13. novembril.

 

Allikad: Bangkok Post, BNS, Telegram, BP 2

Foto: Sithikorn Wongwudthianun / Bangkok Post

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt