Cicada 3301 – interneti kõige salajasem organisatsioon

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

30. detsember 2013 kell 19:25



Müstiline globaalne sõnum, mis otsib “äärmiselt intelligentseid isikuid”, on tekitanud kübereliidis küsimuse Cicada 3301 päritolu kohta. Cicada 3301 ümber on palju küsitavusi ja saladusi: mõned väidavad, et tegemist on CIA värbamistehnikaga, mõned peavad seda kultuseks. Või ehk on see juba varasemast tuntud aktivistide Anonymous töö? Erinevate Cicada 3301 sõnumite keerukus viitab erakordselt kõrge IQ-ga isikute kätetööle, kodeeritud sõnumite lahtihäkkimine näib olevat edasiste ülesannete saabumise eelduseks. Kes aga ikkagi on Cicada 3301 taga ning mis on selle organisatsiooni eesmärk?

 

2012. aasta alguses ilmus internetifoorumis 4chan kujutis, mis maailma häkkerites huvi tekitas. Kujutise postitas keegi müstiline organisatsioon, mille kohta on teada vaid selle nime: Cicada 3301.

Esimeseks Cicada 3301 edastatud sõnumiks oli teadaanne: “Tere. Me otsime erakordselt intelligentseid isikuid. Nende leidmiseks oleme välja mõelnud testi. Selles kujutises on peidetud sõnum. Leidke see ning asuge teekonnale meid leidma. Ootame kohtumist nende üksikutega, kes selle kõik läbi teevad. Õnn kaasa.”

Esimese ülesande täitmiseks oli aega üks kuu. Järgmine sõnum saabus jaanuaris 2013. Teiseks sõnumiks oli värsirida okultist Aleister Crowley raamatust “Liber AL vel Legis”. Crowley, keda peetakse äärmiselt vastuoluliseks tegelaseks, uskus, et on enda asutatud religiooni Thelema prohvet. Tema eesmärgiks oli inimesi hoiatada Aeon of Horuse eest.

See sõnum on tekitanud inimestes kahtlusi, et Cicada 3301 on seotud okultismiga. Crowley raamatu värsi põhjal suutsid häkkerid genereerida veebiaadressi, mis viis omakorda järgmise 1300 MB suuruse kujutiseni. Kujutis koosnes jooksvate algarvude ridadest, mis kokku andis väärtuse 3301.

 

Kas CIA või lihtsalt mäng?

Cicada 3301 ülesanded koosnevadki kõige sagedamini algarvudest. Teisena on tavapärased viited klassikalisele kirjandusele, milles on selge kallutatus okultistlike teemade poole. Ülejäänud viited on mitmesugused – antiikmaailmast, muusikast, krüptoloogiast ja kodeerimisest. Tavapäraselt on informatsioon peidetud pildifailidesse: digitaalne stenograafia on lahenduse võtmeks ning edasise ülesande juurde pääsemiseks. Piltidel on pahade ringide maine, peites endas näiteks illegaalset pornograafiat ning tihti on koodi lahti murdmiseks mitmed keerulised trikid nagu näiteks iga sajanda piksli värvi muutmine.

Kes aga näeks vaeva selle kõige väljamõtlemisega? On üsna tavapärane, et luureagentuurid kasutavad numbrimõistatusi oma värbamisprotsessis. Ometi ei kasuta nad nii küllulslikult sedavõrd segaseid ja hämaraid vihjeid. Jim Gillogly USA krüptogrammi ühingust kahtleb, et tegemist on CIA või NSA värbamistaktikaga, sest ta usub, et need organisatsioonid ei postitaks oma sõnumeid aranrhistlikule veebisaidile nagu 4chan. Kuna küberkaitse muutub aga järjest olulisemaks, on üsna suur tõenäosus, et tegemist on mõne muu organisatsiooni värbamistehnikaga – ehk on tegu mõne panga või tarkvarafirmaga?

Üheks spekulatsiooniks on, et Cicada 3301 on vaid alternatiivreaalsuse mäng (alternate reality game ehk ARG), mis kasutab maailma kindla narratiivi läbimängimiseks. ARG mängud sõltuvad reaalajas mängijate reaktsioonidest. Ehkki on võimalus, et tegemist on ARG mänguga, peetakse seda tõenäosust äärmiselt väikeseks, sest ARG on tihti seotud mõne toote promo või toetuskampaaniaga. Kuna Cicada 3301 kontseptsioon ei näi mingilgi moel olevat rahaga seotud, jääb võimalus mõne kampaania sel moel läbiviimiseks väga väikeseks.

 

Kas kõige taga on virtuaalne raha?

Oletatakse, et mõned isikud on juba Cicada 3301 testide põhjal välja valitud, kuid teadmata jääb, mis põhjusel ja kelle poolt. Internetis levib ka hoiatus, mis on kirjutatud oletatava Cicada 3301 liikme poolt. “Siseinformaator” väidab, et on olnud Cicada 3301 liige viimased 10 aastat. Anonüümselt kirjutatud tekstis väidab ta, et Cicada 3301 on ohtlik organisatsioon ja salajane kogukond, mis koosneb akadeemikutest, diplomaatidest ja endistest sõjaväelastest.

Richard Rigby, Londonis asuva IT firma Cadre Consultants direktor usub, et Cicada 3301 on huvitatud bitimüntidest (bitcoin) ehk e-rahast. Rigby usub ka, et Cicada 3301 saab rahastust oma tegevuseks mõnelt suurelt pangalt või toetub erakapitalile.

Krüpteeritud digitaalset raha bitcoin’i on sellel aastal saatnud majanduslik tõus. See on tekitanud digitaalse kullapalaviku investeerijate hulgas. Bitcoin‘e luuaks läbi keerukate arvutuste, mis Rigby sõnul on liigagi sarnased Cicada mõistatustele. Rigby usub, et kui Cicada leiab maailma parimad koodimurdjad, värvatakse nad bitcoin’ide kaevandajateks. See on üsnagi intrigeeriv võimalus, eriti kui veel arvestada, et alles hiljuti taotles USA pank JP Morgan patendi virtuaalraha anonüümsete ülekannete tegemise maksesüsteemi arendamiseks.

Kuulujuttude järgi saabub järgmine Cicada 3301 mõistatus juba 5. jaanuaril. Senikauaks jäävad küsimused nende kodeeritud sõnumite päritolu kohta endiselt müsteeriumiks: kas on tegemist salajase ühingu, kultuse, mängu, valitsuse vandenõu või hoopis kullapalavikuga?

 

Allikad: Liberty Voice, Metro, The Telegraph

Foto: disclose.tv

 

Toimetas: Hendrik Mere

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt