Tartu linnaraamatukogus asuvad tööle lugemiskoerad

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

6. veebruar 2014 kell 12:48



Lugema õppimine võib olla teinekord vaevaline töö. Eriti veel siis, kui kõrval on täiskasvanud, kes eksimusi kritiseerivad või eakaaslased, kellele hammaste taha takerdunud sõnad võivad nalja teha. Seepärast on hea, kui lugemispüüdlusi kuulab keegi, kes on rahulik, sõbralik, ei arvusta ja on peale selle veel soe ja karvane koer. Tartu linnaraamatukogus on lastel nüüdsest kaks korda kuus võimalik käia pooleks tunniks koerale ette lugemas.

 

Linnaraamatukogu personalijuht Ewa Roots ütles, et mõte koerte raamatukokku toomiseks saadi Soomest. Selleks on raamatukogus eraldi ruum, muinasjututuba, kus istub mitte üks koer, vaid kolm või neli, et võimalikult palju lapsi saaks lugemas käia.

Lugemisloomana on kasutatuid maailmas veel ka sigu ja ponisisd. Rootsi sõnul võiks näiteks kassi sel otstarbel raamatukokku toomine olla keerulisem. “Kass võib kodus oma kriimude silmadega lapsel lugema õppimisel abiks olla küll, aga raamatukogus ta ilmselt läheks sirmi taha peitu ja ei oleks valmis seal raamatu juures mõnusalt nurru lööma,” selgitas Roots.

 

Staažikad teraapialoomad

Raamatukogus ametisse astuvad koerad – üks afganistani hurt, kaks newfoundlandi koera ja üks kuldne retriiver – on Eesti Koeraomanike Seltsi esindaja Jane Jaggo sõnul juba staažikad teraapialoomad, kes on käinud erinevates lasteasutustes, lastekodudes, hooldekodudes ning neid on kasutatud töös erivajadustega inimestega.

Selleks, et koerale lugemine hakkaks lapsele oodatud mõju avaldama, kulub Jaggo hinnangul umbes kaheksa seanssi. Selleks ei pea tingimata raamatukogus koerale lugemas käima: kui kodus on samasugune rahuliku loomuga loom, siis võib vabalt seda temagi peal proovida.

Raamatukogus tuleb koerale lugemiseks end eelnevalt lasteosakonda helistades ette registreerida. Vaata täpsemat infot Tartu linnaraamatukogu kodulehelt.

 

Loe lisaks: YLE

Allikad: ERR, Tartu linnaraamatukogu koduleht

Foto: luts.ee

 

Toimetas Ksenia Kask

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt