Karamelli toiduvärvi kibedam pool

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

11. märts 2013 kell 17:28



 

Karamelli toiduvärv E150 on toiduainetööstuses väga levinud lisaaine, mille abil saavad jumekuse erinevad alkohoolsed joogid, karastusjoogid (limonaadid ja koolajoogid), piimatooted (pudingid, kohupiimakreemid, kohukesed), jäätised, kondiitritooted, maiustused, küpsetised, teatud lihasaadused, salatikastmed, maitsestatud äädikad, mõned aedviljakonservid ja loomulikult lugematud magustoidud.

 

See, millise värvuse toiduaine omandab, sõltub nii kasutatud värvaine hulgast kui ka selle toiduvärvi pruunistatuse astmest. E150 esineb nii õrnkollaka värvusega keelekastes kui ka tumepruunides, lausa läbipaistmatutes karastusjookides.

E-ainete ülevaatlikes tabelites on selle toiduvärvi info järgmine: täpsed andmed puuduvad. Ammoniaagi abil valmistatud suhkruliköör on tekitanud rottidel halvaloomulisi kasvajaid. Inimestel on see tekitanud kõhulahtisust.

 

Tööstuslikult toodetakse kõnealust värvainet erinevatest süsivesikutest: sahharoosist, invertsuhkrust ehk glükoosi ja fruktoosi segust ning dekstroosist, millele lisatakse kuumutamise käigus erinevaid protsessi kiirendavaid katalüsaatoreid. Vastavalt kasutatud katalüsaatorile eristatakse naatriumhüdroksiidiga (E150a), leelise ja sulfitiga (E150b), ammoniaagiga (E150c) ja ammooniumsulfitiga (E150d) saadud karamelli teisendeid.

Katalüsaatori valik on lõppsaadust silmas pidades üsna oluline. Nimelt moodustub süsivesikute karamelliseerumisel ammooniumi juuresolekul ebasoodsaid kõrvalsaadusi, mille lubatud sisaldust peab tootja kontrollima. Tõsi, eeltoodud probleem puudutab vaid selle toiduvärvi kahte teisendit E150c ja E150d, kuid neid kasutatakse üpris ohtralt.

 

USA-s esitas hiljuti organisatsioon Center for Science in the Public Interest (CSPI) ametliku avalduse keelata need karamelli värvaine tüübid, mille valmistamisel on kasutatud ammoniaaki või ammooniumsulfiidi, viidates uuringule, mis näitab, et nendest tootmise käigus tekkivad ühendid on loomkatsetes tõestatud kartsinogeensete (vähki tekitavate) omadustega. Kuna seda värvainet lisatakse ainult värvi pärast, siis selle eemaldamine ei muuda toote maitset.

Lisaks soovitakse selles pöördumises, et E150c ja E150D ei oleks lubatud toodetes, mida kirjeldatakse „looduslikena“, kuna tegemist on kõrgelt töödeldud ainega.

 

Allikad: Terviseleht, Tervitus, Be Food Smart

Toimetas Katrin Suik



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt