Elu ilma pulsita: kas tehnoloogia suudab asendada inimsüdant?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

21. jaanuar 2015 kell 16:27



2011. aasta märtsis võeti USA-s Houstonis kardioloogia ja südamekirurgia keskusesse  Texas Heart Institute vastu 55-aastane Craig Lewis, kes kannatas harvaesineva haiguse amüloidoosi käes. See on autoimmuunhaigus, mille korral erinevate elundite rakkude vahele koguneb lahustumatut valku amüloidi. Selle tagajärjel tekib südame-, neeru- ja maksapuudulikkus ning ilma kohese sekkumiseta oleks Lewisel jäänud elada vaid mõned päevad.

 

Lewise õnneks tulid kaks instituudi arsti, Billy Cohn ja Bud Frazier välja leiutisega, mida nad nimetavad pideva voolu seadmeks ning mis võimaldab verel kehas ringelda ilma pulsita. Lewise süda eemaldati ning tema kehaga ühendati see seade. Patsient oli juba samal päeval operatsiooni järel teadvusel ja võimeline arstidega suhtlema.

Cohn on kogenud kirurg, teadlane ja leiutaja, kes on suure osa oma elust tegelenud selliste tehnoloogiate väljatöötamisega, mis suudaks asendada või parandada inimese südant. Kõige märkimisväärsemaks nendest peetakse südame vasakut vatsakest toetavat seadet (Left Ventricular Assist Device, LVAD).

Cohn ühendas jõud Bud Frazieriga, et arendada välja uus leiutis, mis kasutab LVAD-tehnoloogiat selleks, et asendada südame funktsiooni nii vasakus kui ka paremas vatsakeses. Enne inimesele paigaldamist katsetati seadet vasikate peal, kelle kõigi puhul saavutati olukord, et loomad jätkasid tavapärast elu, süües ja magades, kuigi neil puudus pulss. Lewis oli esimene inimene, kelle peal seda tehnoloogiat rakendati. Kogu protseduur võttis aega vähem kui 48 tundi ning see õnnestus täielikult. Mehe neerud ja maks olid siiski nii tugevalt kahjustunud, et ei suutnud keha toimimist toetada ning viis nädalat hiljem mehe pere palvel südametööd asendav seade eemaldati. Loost on tehtud lühivideo “Heart Stop Beating”. Arstide sõnul on see enneolematu ja väga lootustandev, et inimese südame tööd on võimalik tehnoloogiaga asendada.

 

Mida tähendab elu ilma südameta?

Heartmathi instituudi teadlase Rolin McCratey sõnul on suur osa meie emotsionaalsest infost kodeeritud südame magnetväljas. Õppides enda emotsioone muutma, muudame ka sellesse välja kodeeritud infot, mida süda pidevalt välja kiirgab, ning sel moel mõjutame inimesi enda ümber. Selle välja kaudu oleme tugevalt üksteise ja planeediga seotud. Mida tähendab see aga inimese jaoks, kelle süda on asendatud masinaga? Kas see tähendab, et nad ei suuda tajuda end ümbritsevate inimeste südame välja ega mõjutada omakorda teisi?

Lewise juhtum püstitab mitmeid teisigi keerulisi küsimusi. Kas kõik meie siseorganid, sealhulgas aju, täidavad vaid bioloogilist funktsiooni? Kas see tähendab, et meie mõtted, tunded, emotsioonid, maailmanägemus ja paljud teadvel olekuga seotud faktorid tulenevad bioloogilise keha välisest struktuurist? Kas me oleks inimestena samad, kui ühel päeval suudetaks kõik meie keha organid asendada tehnoloogiaga, mis nende bioloogilist funktsiooni matkib? Lisaks sellele, et tegemist on leiutisega, mis võib päästa inimeste elusid, tekitab see hulgaliselt huvitavaid filosoofilisi küsimusi.

 

Loe lisaks: CNN International

Allikad: Collective Evolution, Daily Mail 1, Daily Mail 2

Foto: kadn.com

 

Toimetas Katrin Suik

 

NB! Telegram tegutseb tänu lugejate abile. Kui sinu arvates on Telegramis ilmuv info vajalik ja oluline, võid soovi ja võimaluse korral meid toetada. Telegrami lugeja vabatahtliku toetuse tegemiseks vajaliku info leiad siit.

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt