Tom Valsberg: Kas sa oled eluterve pohhuist?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

20. detsember 2019 kell 13:42



Eelmisel nädalal esitles Tom Valsberg enda uut raamatut “Eluterve pohhuist“, mis ronib juba tipupoole Apollo ja Rahva Raamatu erinevates edetabelites. Raamat valmis Hooandja.ee abiga ja selle raamatu eesmärgiks on tervendada huumori teel inimeste kõige populaarsemaid haigusi: stressi ja ülemuretsemist. Neljasaja neljakümne leheküljeline kirjakamakas õpetab naljakal viisil, kuidas puhtalt pääseda täbaratest olukordadest, kuidas mitte teha kärbestest elevante ja kuidas hoolida ilma muretsemiseta.

 

Raamat on pakatamas nutikatest aforismidest, naljakatest illustratsioonidest ja on väga kergesti loetav. Lugeja saab konkreetseid näpunäited, kuidas muuta oma suhtumist ja jääda positiivseks, kui ollakse silmitsi ootamatu ebameeldiva olukorraga, mis tekitab ärritust või muret. Kindlasti saab lugeja kõhutäie naerda aga panna kõrva taha ka väga häid tarkuseteri.

Tom Valsberg on ansambli Indigolapsed ninamees ja maailmarändur, kelle esimest raamatut „Kuidas rännata ilma hirmuta” on ostetud üle 5000 eksemplari. Valsberg alustas “Eluterve pohhuisti” raamatu kirjutamist märtsis, kui saabus Ameerikast ja avastas, et ema on närvis tühiste asjade pärast. Kui Tom ütles emale, et võta vabalt, kostis ema: „Kui sa nii tark oled, siis kirjuta sellest raamat!” Tom kirjutaski. Ja raamatu teemal Tomiga juttu teemegi.

Eluterve pohhuist ei võta elu liiga tõsiselt.
Ta teab, et ta niikuinii ei pääse sellest eluga.

 

Mis on vahet pohhuismil ja elutervel pohhuismil?

Pohhuisti ei koti mitte miski. Eluterve pohhuist teeb iga päev valikuid, mis teda kotivad ja mis teda ei koti. Pohhuist ei hooli millestki, ei iseendast ega teistest. Pohhuist käib vanade trussikutega nii kaua, kuni need jalast ära pudenevad ja saadab kõik pikalt, kes talt midagi tahavad. Pohhuistil on kõigest lihtsalt pohhui, isegi kui ta ise selle pärast kannatab.

Eluterve pohhuist pigem proovib uuesti, kui jääb ennast süüdistama, et midagi untsu läks. Eluterve pohhuist hoolib endast ja hoolib ümbritsevast ja hoolib teistest, aga ta ei muretse liialt ega mõtle üle. Eluterve pohhuist teab, et igaüks hoolib teatud asjadest, aga väga oluline on valida, millest hoolida ja millest on suva. Kõigest liiga palju hoolimine tähendab tavaliselt üle muretsemist! Liiga vähe hoolimine on lihtsalt laiskus ja hoolimatus ning toob tavaliselt kaasa kannatusi. Eluterve pohhuist peab alati lubadustest kinni, aga alati kui võimalik, ei anna ta üldse asja-eest teist-takka mingeid lubadusi.

Elutervel pohhuistil on savi kui ta mõnikord perseli kukub.
Ta teab, et vahel kukub ta just selleks, et põrandalt midagi väärtuslikku leida.

 

Mida saab raamatust teada?

Eluterve pohhuisti raamat õpetab ka lugejale, kuidas jätta end teiste emotsionaalsest prügist ja verbaalsest jurast puutumata. See raamat annab sulle selged ja ebaselgeid näpunäited, millest kõigest sul võiks täiesti savi olla, kui sa tahad säästa oma närve ja pikendada oma eluiga.

See raamat kirjeldab paari lihtsat omapära, mida su aju teeb kui ta muretseb veel rohkem seepärast, et ta muretseb. Satub veel rohkem masendusse, kui avastab, et ta on masenduses. Hakkab selle pärast veel rohkem ahastama kui teadvustab, et ta on ahastuses. Ja läheb veel eriti närvi seepärast kui ta saab aru, et ta läks just närvi nii tühise asja pärast!

Raamatust saab teada dopamiini, serotoniini, kortisooli ja ülesöömise seosest ning tänu peegelneuronite mõistmisele, saame teada, kui oluliselt mõjutab meie meeleolu ja suhtumist negatiivne meedia ja vägivaldsed filmid.

Tänapäeval väga populaarne karta ja ette kujutada olukordi, mis mitte kunagi ei juhtu. Hirmust piinlikkuse tunde ees jäetakse palju uusi ja ägedaid asju tegemata ja proovimata. Kardetakse laulda, tantsida, teiste ees avalikult rääkida, võõrale huvitavale inimesele läheneda ja tere öelda. Kardetakse küsida abi, väljendada oma tundeid ja rääkida probleemidest, sest see kõik tekitab ebamugavuse tunnet. Aga kui me teeks ainult seda, mis on mugav, siis me ei prooviks mitte kunagi midagi uut!

Eluterve pohhuist teab, et kõigest täiesti pohhui ka olla ei saa.
Hoolimine on oluline aga muretsemine pole vajalik.

 

Mis on eluterve pohhuism?

Eluterve pohhuism on mõttelaad ja ellusuhtumine, kus:

  • Sa väärtustad ennast ja enda aega ning valid, mis on sinu ellu teretulnud. Ülejäänust on sul omamoodi savi! Sa ei jõua kõigega tegeleda, sa ei pea kõige pärast muretsema ega tundma end halvasti, et kuskil maailmas juhtub mingeid koledaid asju, kui sa ei saa sinna midagi parata. Aga kui sa saad, siis aitad!
  • Sa praagid elust välja selle, mida sa ei taha (inimesed, kliendid, olukorrad, meedia) aga teed ära kõik, mis vajab tegemist.
  • Sa ei tähtsusta ebaolulisi asju üle. Savi!
  • Sa ei võta tühiseid asju liiga tõsiselt ega kuluta oma närve.
  • Sa ei võta asju südamesse, vaid pühid maha ja lased lahti. Kama kaks, mis keegi ütles. Suva, mis ta arvas ja savi ka sellest, kuidas sa end tundsid! Tunne on ajutine, see läheb mööda, kui sa seda pidevalt mõtetega taas esile ei kutsu.
  • Sa teed kõik selleks, et negatiivseid emotsioone negatiivsete mõtetega mitte võimendada. Poogen nendest emotsioonidest!
  • Sul on savi, mis see negatiivne tüüp nimega ego sinu peas jaurab, muretseb ja vingub!
  • Sa kasutad huumorit, kui olukord läheb liiga tõsiseks.
  • Sa ei lase end üleliia mõjutada teiste arvamusel.
    Savi, mis nad arvavad. Sa annad endast lihtsalt parima ja kütad edasi.
  • Sa ei muretse üle, kui oled ülekaalus, haige või pigis, vaid sa võtad midagi ette, et olukorda parandada.
  • Sa ei karista last ega karju teiste inimeste peale, siis kui sa ise oled närvis. Enne rahuned ja siis mõtled, mida teha.
  • Sa ei lase uute asjade proovimist takistada tuttaval ebamugavuse tundel, mille pärast jääb nii palju ägedaid asju tegemata. Suva sellest tundest! Teed asja ära ja pärast teed järelduse, kas tasub veel teha või mitte!

 

Eluterve pohhuist tegeleb probleemidega nende tekkimise järjekorras!

Jah. Eluterve pohhuism on olukord, kus sa tõsise näoga tegeled millegi tõsisega, mingi projektiga, mingi tööga, laste kasvatamisega. Võib-olla on seal pingelist sagimist. Võib-olla ongi kiire. Võib-olla sa õpid eksamiks.
AGA.
Samal ajal mõtled enda sees sügavalt mõnusa muigega, et loomulikult ma annan endast parima, aga samal ajal on mul täitsa savi ka. Kui see kõik pekki läheb, pole sellest ka mitte midagi hullu! Maailm ei plahvata! Ma ei sure ära! Oluline on ainult see, et mu sisemaailm oleks pingevaba ja ma annaks endast parima. Miks? Sest ainult pingevabalt saan ma üldse anda endast parima!

Eluterve pohhuist teab, et kui keegi ütleb talle “EI”, siis see ei tähenda, et seda asja ei saa teha. See tähendab lihtsalt, et seda asja ei saa teha koos selle inimesega. Suva, proovime kellegi teisega.

 

 

Teised ütlevad raamatu kohta:

See raamat on sügav, praktiline, vajalik, julge ja päris… nagu Tom ise. Samas lihtne, soe, kerge, vaba, aus ja ehe… samuti nagu Tom ise. Aitäh selle raamatu eest.
– tippkoolitaja Alar Ojastu

Mulle meeldib Tommi raamat. Seal on neid asju kõvasti vähem, millega ma nõus ei ole, kui neid, mida ta oleks justkui minu pealt maha kirjutanud. Inimestest hoolimine on oluline, aga stressivabaks eluks peab tõepoolest olema teatud asjadest rõõmsalt täiesti poogen.
– Peep Vain

Ajal, mil sõideti vanade bemmidega ja kanti kaelas pöidlajämedust kuldketti, tegi Tom mulle selgeks, et elus on palju olulisemaid asju. Need on emotsioonid, kogemused ja mälestused. Tommi uus raamat aitab eriti humoorikal viisil muuta suhtumist ja vaatenurka just siis, kui kõik tundub korraks pekkis ja tahad kogu maailma puu taha saata!
– kirjanik Jesper Parve

Raamat on saadaval Rahva Raamatus ja Apollos ning soodsamalt saab seda jõulukinkideks Smarposti tellida kirjutades aaressille: kuuema@gmail.com.

Fotod: Kadri Valsberg

 

Toimetas Mariann Joonas



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt