Eesti tutvustas end maailmale mahemaana

25. jaanuar 2014 kell 18:20



mam_199381_318490_Fancybox_900pxBerliinis toimuval maailma suurimal toidu- ja põllumajandusmessil Grüne Woche toimus laupäeval rahvusvahelise rohelise nädala raames mahepäev, mis lõpetas teemapäevade sarja Eesti kui messi partnermaa stendil, külastajatele tutvustas Eesti mahepõllumajandust teraviljakasvatajaid koondava tulundusühistu Wiru Vili juhatuse liige Mai Tooming.

 

Eesti kuulub mahepõllumajandusliku maa osatähtsuse poolest Euroopa Liidu mahedaimate hulka, tervelt 18 protsenti Eesti põllumajandusmaast majandatakse mahepõllumajanduse reegleid järgides. Tooming tõstis oma esitluses esile viite mahetootmise valdkonda – maheveisekasvatus, metsamarjad, mahetoorpiim, mahemesi ja maheteravili.

„Eesti maheteraviljakasvatus on viimastel aastatel jõudsalt arenenud, kui 2010. aastal kuulus Wiru Vili võrgustikku ligi 10 maheteraviljakasvatajat, siis praeguseks turustab oma vilja meie ühistu kaudu üle 115 tootja,“ ütles teemapäeval toimunud ajakirjanike lõunal Mai Tooming. „Arenguhüppe on muuhulgas võimaldanud Avinurmes vastvalminud maheviljaterminal, mis loob tingimused maheteravilja suuremahuliseks käitlemiseks ja ühtlase kvaliteedi kindlustamiseks,“ lisas Tooming.

Teemapäeval tegi ettekande Hans-Henning Petersen Schleswig-Holsteini juhtivast maheviljaveskist, rõhutades sakslaste huvi Eestist pärit maheherne ja teiste proteiinikultuuride vastu.

Põllumajandusministeeriumi välissuhete osakonna juhataja Ruve Šanki sõnul on aprillis Eestisse oodata Schleswig-Holsteini mahepõllumajanduse esindajaid, kellega koos arutatakse mahetoodete turustamise ja koostöö võimalusi.

Teemapäeva raames toimunud pressilõunal pakkusid restorani Mekk kokad Nikita Ulitin, Tormi Sikk ja Liivo Kaun Eesti mahetoorainest valminud suupisteid – boeuf a la tartar värskelt küpsetatud maherukkileivaga, rostbeefi sibulamoosiga, grillitud veise sisefileed porgandi ja pastinaagiga ning mahetatrajahust minipannkooke maasikamoosi, astelpajuvahu ja valge šokolaadiga. Laualt ei puudunud loomulikult ka maheviin, mustikamahl ja maheõunamahl.

Pühapäeval on Grüne Woche veel viimast päeva avatud. Eesti stendi korraldab põllumajandusministeeriumi tellimusel Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.

Alates 1999. aastast on Eesti mahetootjate arv kasvanud 89 mahetalult 1500ni.

 

 

Allikad: BNS, Maaleht, ERR, ERR 2

Foto: gruenewoche.de

 

Toimetas Maarja Aljas