1961. aastal oli USA ülilähedal tuumakatastroofile

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

21. september 2013 kell 16:37



USA õhujõud olid 1961. aastal Põhja-Carolina osariigis väga lähedal tuumakatastroofile, kinnitab äsja avalikuks tulnud dokument, mille avaldas laupäeval Briti ajaleht Guardian. Vesinikpomme transportinud pommitajal B-52 tekkis 23. jaanuaril 1961 õhus tõsine rike ning kaks pommi visati eksikombel alla. Üks pommidest hakkas lõhkema ning neljast ohutusmehhanismist, mis pidanuksid katastroofi ära hoidma, toimis vaid üks.

 

USA valitsus on õnnetust küll varem tunnistanud, kuid Guardianis avaldatud dokument 1969. aastast on esimene ametlik kinnitus sellele, kui lähedale Ühendriigid tol päeval tuumakatastroofile jõudsid. Guardiani andmetel oli pomm 260 korda võimsam kui see, mis visati 1945. aastal Hiroshimale. Õnnetus leidis aset külma sõja kõrghetkedel.

Deklassifitseeritud materjali nõudis oma raamatu jaoks välja USA uuriv ajakirjanik Eric Schlosser. “USA valitsus on pidevalt üritanud varjata Ameerika rahva eest infot, et põigelda kõrvale meie tuumarelvapoliitikat puudutavatest küsimustest,” ütles Schlosser. “Meile öeldi, et nende relvade juhuslik lõhkemine ei ole võimalik, ometi oli üks pomm, mis oleks peaaegu plahvatanud.” Katastroofist päästis vaid üks elektriline lüliti, mis oleks samuti võinud üsna lihtsalt lühisesse minna.

Schlosser leidis ametlikest dokumentidest teateid veel vähemalt 700 õnnetusest ja intsidendist, mis puudutas 1250 tuumarelva aastatel 1950–1968.

 

 

 

Allikad: BNS, The Guardian

Foto: lach.edu

 

Toimetas Maarja Aljas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt