Teaduslikult uuritud: vanglaametnikud muutuvad psühhopaatideks

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

28. juuni 2017 kell 19:23



Ehk olete märganud, et juba mitu nädalat ehivad Tallinna ja ilmselt ka teiste suuremate linnade tänavaid reklaamplakatid, kus kutsutakse noori õppima vanglajuhatajaks. Antud reklaamis üritatakse jätta muljet, et tegemist oleks justkui väärika ametiga, mida sobivad pidama ainult kõige tublimad. Usun, et ma ei eksi, kui väidan, et ühiskonnas, kus avalikus ruumis midagi sellist reklaamitakse ja seda veel ülistades, on miskit väga viltu.

 

Mõelge korra sellele, väike laps jalutab linnas ja näeb seda reklaami ning küsib vanematelt, et kes on vanglajuhataja? Mida peaks üks lapsevanem talle vastama? Ükskõik, mida ta ka ei vastaks, harjub laps mõttega, et vanglad on normaalne nähtus ja vanglaametnik on kõva mees. See on programmeerimine orjamentaliteediga, et keegi kuskil on sinust võimsam, tugevam ja tähtsam, kellele sina peaksid alluma, kui patustad. Aga me kõik teeme patte ja vigu, see on inimeseks olemise loomuses, et me nendest vigadest õpiksime. Veel enam, teades, kuivõrd korrumpeerunud on eesti kohtusüsteem, vangistades näiteks süütuid kanepikasvatajaid kohati pikemaks ajaks kui mõrvareid, siis on antud reklaami puhul tegemist lausa jälkusega!

IMG_2188

Oleme Telegramis avaldanud Madis Masingu ja Janek Hiieti kogemused eesti vanglates, kus saame lugeda, et vanglates koheldakse inimesi kui orjasid, sealsed elutingimused ja toit ei kannata kriitikat ning vanglaametnikke ei huvita karvavõrdki mis põhjustel sa seal oled. Lühidalt öeldes üritatakse vanglas kinni olevatest inimestest luua inimvaremed, kes varem või hiljem oma teekonnaga tagasi vanglatesse satuksid. See on ilmselge, et vanglad ei vormi patustajatest eeskujulikke inimesi, võid lugeda sellest pikemalt siit ja siit.

Tulles tagasi “Tule õpi vanglajuhatajaks” kampaania juurde, siis tekib küsimus, et mis põhjusel sellist reklaamikampaaniat korraldatakse? Vähemasti Tallinnas oli selle reklaami levi niivõrd massiivne, et sellise kampaania maksumus on vähemalt viiekohalistes numbrites miinimum. See tähendab, et see on kellegi huvides investeerida niivõrd suur summa, mis omakorda tähendab, et selle taga on plaan kogu see raha mitmekordselt tagasi teenida. Seega minu küsimus on, miks Eesti riik prognoosib lähitulevikus vanglaametnike arvu suurenemist? Miks Eesti riik prognoosib vangide arvu suurenemist? Kas George Orwelli “1984” olete lugenud? Kes rahastab ja kes täpselt on seotud selle kampaaniaga? Arvestades Eesti valitsuse ja poliitikute viimase kümne aasta käitumist, siis julgen öelda, et just see valitsus ja poliitikud ise oleksid peamised, keda mina näen nendesse vanglatesse kinni istumas. Aga ennekõike huvitab mind, mida teeb Eesti riik selle nimel, et vangide ja vanglate arvu vähendada? Või miks investeeriti hiljuti uutesse erisõidukitesse massirahutuste ohjeldamiseks ja korraldati politsei ühisõppus USA sõduritega rahutuse korral tegutsemiseks?

1971. aastal viidi USA-s läbi eksperiment mida me täna teame nime all Stanfordi vanglaeksperiment, mille käigus määrati kakskümnend neli vabatahtlikku meessoost tudengit juhuslikult kas vangi või vangivalvuri rolli võltsvanglas, mis asus Stanfordi ülikooli psühholoogiahoone keldris. Osalejad kohanesid oma rollidega üle ootuste kiirelt. Vangivalvurid kehtestasid autoritaarsed reeglid ja rakendasid mõnede vangide peal psühholoogilist piinamist.

Mitmed vangid talusid psühholoogilist ahistamist passiivselt ja valvurite palvel ahistasid ka ise teisi vange. Eksperiment mõjutas ka katse läbi viinud psühholoogiaprofessor Philip Zimbardot ennast, kes võlts-vangla juhatajana lubas ahistamisel jätkuda. Kaks vangi loobusid katses osalemisest enneaegselt ja kogu eksperiment katkestati pärast kuut päeva. Sellest katsest on vändatud ka mitmeid filme, mida minu teada on näidatud ka Eesti telekanalites. Lühidalt öeldes selgus sellest katsest, et vanglaametnikud muutuvad psühhopaatideks. Seega minu küsimus on, et kas Eestis sellist kampaaniat rahastanud ja juhtinud ning planeerinud seltskond on kursis, et vanglaametnikud muutuvad aja jooksul psühhopaatideks? Ja siit edasi, kas meil poleks mitte aeg läbi vaadata seda, mis meie vanglates tegelikult toimub?

 

Kust läheb moraalsuse piir?

See küsimus on teile, reklaami planeerijad, rahastajad, reklaampindade omanikud, reklaampindade müügiagendid, reklaami kujundajad, reklaami trükkijad, reklaami väljapanijad…

Samaaegselt “vanglaametniku” kampaaniaga reklaamitakse ka “tule õppima kõrgemasse sõjakooli” kampaaniat. Taaskord on tegemist ametiga, mis saab eksisteerida ainult haiges ühiskonnas. Sõjast elusana tagasi tulnud on kõik vaimsete häiretega ning teadaolevalt teevad paljud pärast sõda enesetappe. Taaskord, miks ei astu riik ühtegi sammu sõdade ennetamiseks vaid soovivad, et meie rahvas oleks sõjas. Ma loodan, et mu point on selgelt välja toodud ning mul pole vajadust seda artiklit oluliselt pikemaks venitada, märgin ainult ära seda, mida ma olen juba sadu korda ka varem välja toonud – meie lähiajaloo kõige suurema kuriteo – 11. septembri terrorirünnaku korraldas USA ja globaalne salavalitsus ise ning kõik sõjad on farss. See tähendab, et teie sõjakool on farss, mis loob ühiskonda juurde vaimselt haigeid inimesi. USA ja Venemaa on maailma kaks suurimat relvatootjat, see on mõlema riigi huvides, et sõjalised konfliktid jätkuksid. ISIS-st rahastab samuti USA ise ning kogu globaalne geopoliitika on samuti teater.

Ma saaks aru kui teil oleks sõja ennetamise kool aga see, et teil on sõjakool, näitab, et teil pole enam mitte ühtegi ideed. Teie tegevus on lootusetu, olgem ausad, te ise ka ei usu ju et sõdasid saaks vältida, te olete leppinud lihtsalt sellise reaalsusega. Mul on teile häid uudiseid – selline reaalsus on tegelikult väga lihtne saavutada. Alustame sellest, et muudame teie kooli nime ära Kõrgemaks sõdade ning konfliktide ennetamise ja vältimise kooliks…

Me elame ühiskonnas, mis ülistab sõda, surma ja hävingut. Hetkel näeme Tallinna linnapildis domineerivalt selliseid reklaame:

Filmiplakat, kus peal on relvadega inimesed ehk teisisõnu mõrvarid

Filmiplakat, kus peal on relvadega inimesed ehk teisisõnu mõrvarid

 

"Anname Au”, täname kõiki sinilille kandjaid ehk teisisõnu ülistame mõrvareid ja teisi tegelasi, kes pole võimelised aru saama, et vägivald ei ole kunagi probleemide lahenduseks. Samas ülistame ka tegelasi, kes pole võimelised aru saama, et 9/11 oli sisetöö ja et kõik sõjalised konfliktid on meelega korraldatud, et hoida inimesi hirmul ja hoida relvatööstust ja maailma majandust töös. Ehk siis ülistame ajupestud inimesi.

“Anname Au”, täname kõiki sinilille kandjaid ehk teisisõnu ülistame mõrvareid ja teisi tegelasi, kes pole võimelised aru saama, et vägivald ei ole kunagi probleemide lahenduseks. Samas ülistame ka tegelasi, kes pole võimelised aru saama, et 9/11 oli sisetöö ja et kõik sõjalised konfliktid on meelega korraldatud, et hoida inimesi hirmul ja hoida relvatööstust ja maailma majandust töös. Ehk siis ülistame ajupestud inimesi.

"Iga kindral on olnud kunagi tudeng” ehk teisisõnu iga mõrvar (või mõrvarite juht) on olnud kunagi laps

“Iga kindral on olnud kunagi tudeng” ehk teisisõnu iga mõrvar (või mõrvarite juht) on olnud kunagi laps

"Astu kõrgemasse sõjakooli” ehk teisisõnu õpi mõrvariks

“Astu kõrgemasse sõjakooli” ehk teisisõnu õpi mõrvariks

"Kõrgharidus vangivalvurina” ehk teisisõnu tule hakka psühhopaadiks ja veeda oma elu negatiivses keskkonnas. Küsimus suurele ringile: mis põhjusel peaks keegi üldse tahtma töötada vanglas?

“Kõrgharidus vangivalvurina” ehk teisisõnu tule hakka psühhopaadiks ja veeda oma elu negatiivses keskkonnas. Küsimus suurele ringile: mis põhjusel peaks keegi üldse tahtma töötada vanglas?

Linnas on veel plakateid, kus ühel plakatil on noormees ja teisel neiu, mõlemal sõjavorm seljas, kindlasti olete te ka neid märganud – nende plakatite alapealkiri võiks olla “Väike kahuriliha”…

Sõda reklaamitakse ka meelelahutusportaalis, mida loevad ka lapsed

Sõda reklaamitakse ka meelelahutusportaalis, mida loevad ka lapsed

Saatsin justiitsministeeriumisse ja vanglaametisse kommentaari palve, et miks nad reklaamivad vanglakarjääri, et kas see on tuleviku teema, kas nad prognoosivad rahva vangistamist jne. Jääme siis vastuseid ootama, samuti on seda mõtisklust oodatud kommenteerima peaminister, president, haridusminister ja õiguskantsler.

 

Hando Tõnumaa

 

***



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt