Kuidas muuta hobi tööks, kui sind huvitavad taimetarkused

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

13. oktoober 2017 kell 10:44



360“Taimede ja lillevee tundma õppimine on nagu luuletuse lugemine. Teed raamatu lahti ja loed luuletuse läbi – tead, saad aru, et oli luuletus, loed teist korda läbi, hakkad aimama, et oli hea luuletus. Kui loed kolmandat korda, hakkad aru saama autori mõttest või tundeväljendusest, kui loed neljandat korda läbi, hakkavad tekkima iseenda mõtted. Kui jõuad viienda korrani, hakkavad tekkima seosed autori lähenemise ja enda arusaamise vahel, kuuendat korda lugedes tundub, et armastad seda luuletust ja seitsmendat kord loetuna hakkab see salvestuma mällu ja mõttemustritesse. Täpselt sama toimub ka taimemaailma mõistmisel ja selle paremaks ning sügavamaks mõistmiseks lillevete kasutamisel,” kirjutab Metsamoor Irje Karjus oma raamatus “Veetka talu lugu ehk kuidas linnatüdrukust Metsamoor sai”. Kui ka sind mõni teema niimoodi paelub, tasub mõelda, kas ehk oleks aeg võtta härjal sarvist ja tegeleda oma hobiga täiskohaga.

 

IMG_2360Et huvi taimetarkuste vastu on aasta-aastalt suurenemas, näitavad ka aina lisanduvad kursused ja õppetoad. Taimetark Irje Karjus veab juba aastaid taimse kosmeetika valmistamise ja laagrite korraldamise kõrvalt ka taimetarkuste kooli nimega Herbaatika ja Holistilise Fütoteraapia Kool, mis tegutseb Tallinnas ja Tartus. Uurimegi Irjelt ja kooli ühel õppejõult Karin Kivistelt, mis kooliga on tegu ja kas taimetarkuse huvilisel oleks võimalik tänu sellele oma hobi tööks muuta.

 

Kuidas avastasite taimetarkused enda jaoks?

Irje: Igasugused tarkused tulevad minu arust ikka läbi kogemuse. Juhtub, et kasutad uudishimust mõnda teadmist ja märkad, et see toimibki. Kõige parem õppematerjal ja indikaator on ikka oma keha ja meel. Proovid ja katsetad, nuputad ja avastadki võtme, leiad uksegi , mis lahti teha. Uks selle kõigile teada kuid ometi nii salapärasse taimemaailma avaneb tasahaaval. Kes tahab korraga ukse pauhti lahti lüüa ja sisse hüpata, pettub, sest meel ja arusaamine ei tule nii ruttu kehale järgi. Meie oma koolis püüame siseneda sammhaaval sügavate tunnetuste ja teadmiseni.

 

Mis eristab teie kooli teistest, kus saab samuti sarnaseid asju õppida?

Karin: Eestis ei ole teist sellist kooli, kus õpetatakse taimetarkust ja ettevõtlust käsi-käes, seetõttu on Herbaatika Kool oluliselt praktilisem neile, kes soovivad oma roheettevõtlust alustada või edasi arendada.

Irje: Herbaatika ja Holistilise Fütoteraapia Koolis saadavad ravimtaimede alased teadmised ongi holistilist laadi ehk siis me võtame inimest, keskkonda, ühiksonda, perekonda, lähikonda kui tervikut. Kõik on kõigega seotuses ja  ja peegelduses. Seega meiepoolne õpetus ei piirdu sellise taimetundmisega, et sa tunned taime looduses ära ja tead, millest ta koosneb vaid pigem sellest, et sa tunnetad taime ja lähtud oma sisetundest tema kasutamisel.

 

Rääkige veidi õppekavadest ja õpetajatest?

Irje: Sel aastal alustame kolme õppekavaga:

Herbaatika ja ettevõtluse baaskursus-12 kursust või Herbaatika ja ettevõtluse intensiivkursus-6 kursust

Herbaatika ja ettevõtluse baaskursus, mis on suunatud taimeteadmiste ja roheettevõtl(ikk)use integreerimisele kas siis oma ettevõtte käivitamiseks, rikastamiseks, koostööpartnerite ja mõttekaaslaste leidmiseks

Ravimtaimed ja tervishoid isetervendajatele-24 kursust

Ravimtaimed ja tervishoid isetervendajatele- kursus on suunatud inimestele, kes soovivad erinevate eesti loodusteraapiate abil hoida ja tervendada ennast ja oma peret. Õpime taimetarkusi nii teoorias kui praktikas, uurime taime hingeelu aga ka tema kasutamist erinevate loodusrohtudena. Meil on kursuste jooksul võimalik ka tänapäeva tehnoloogia kaasabil mõõta elusenergia peenvibratioone ja ka iseenda energiataset. Koolitustel keskendume taimede energeetikale, loodusrohtude valmistamisele kodusel meetodil, taimetoitude ja –jookide valmistamisele, õpime otsima oma haiguste ja probleemide metafüüsilist põhjust ja sellest tulenevalt individuaalset taimeravi. Kuna pere on üks tervik, siis õpime jälgima teineteise mõju ja peegeldusi meie tervisepildile. Lisaks palju huvitavaid loenguid külalislektorite poolt, kes kõik aitavad avardada maailmapilti ja elusolendite ühiseksisteerimist selles

Esimesel aastal toimuvad mõlema õppegrupi taimeteadmiste kursused koos, lisaks saavad Herbaatika õppurid ettevõtluse õpet.

Teisel aastal peale baasõpet on võimalik herbaatikutel spetsialiseeruda erinevatele ettevõtlussuundadele ja isetervendajad jätkavad spetsiifilisemate loodusravi teemadega.

Kool alustab uute kursustega juba 20. oktoobril Tallinnas. Oleme ka Eesti Töötukassa partnereid, nii et kes soovib ennast täiendada või õppida juurde midagi uut, siis võib pöörduda toetuse saamiseks ka Töötukassa poole.

Karin: Herbaatika õppekava on väga praktiline, seda oleme juba 4 aastat lihvinud ja kokkuvõttes tähendab see, et õppija saab häid ideid, inspiratsiooni ja informatsiooni nii looduse kui ka ettevõtluse kohta, et alustada oma ettevõttega või  olemasoleva ettevõtte jaoks leida uusi tooteid, teenuseid ja suundasid. Ettevõtlust õpetame holistilises võtmes, mis algab kontakti loomisest iseendaga. See aga tähendab, et ettevõtluse osa näeb hoopis teistsugune välja, kui tavaettevõtluse õpetamine. Eesmärgiks on osalejate sees suurema selguse loomine ja selle baasil tarkuse ja julguse kasvatamine, areng ju seestpoolt väljapoole toimubki, kuid tavaettevõtluses käib asi vastupidi ja seetõttu on ka nii paljudel inimestel tõrge ettevõtluse osas.

Lisaks  koosneb programm  praktilise väärtusega teoreetilistele teemadele veel loodusettevõtluse praktikute inspireerivatest lugudest ja nõuannetest, praktilistest töötubadest disaineritega, toodete ja teenuste testimisest ning sündmuste korraldamisest.

Irje: Karin on kooli üks asutajatest ning  ettevõtluse, koolitamise ja mentorlusega tegelenud juba 15 aastat. Tegemist on aktiivse holistilise ettevõtluse praktikuga, kes suudab kergesti innustada alustavaid ettevõtjaid leidma oma unistuste elu ja ettevõtlust. Paljud kooli vilistlased on öelnud, et kooli tulles ei lootnud nad ettevõtlusest midagi erilist, kuid tänu temale hakkas neile ettevõtlus meeldima ning on saanud uue, holistilise tähenduse.  Karin peab holistilise ettevõtluse teemal ka blogi.

Hetkel arendab Karin põhitegevusena ökosisustuse firmat Pure Domus ning arhitektuuri valdkonna eksporti.

Karin: Taimetarkuste põhikursusi veab Irje, kes on taimetarkust praktiseerinud juba üle 25 aasta ja 15 aastat ka korraldanud sellealaseid koolitusi. Ta on andud välja 13 ravitaimeteemalist raamatut, teeb kaastööd mitmele eesti ajakirjale. Irje on Metsamoori Perepargi asutaja ja talle ning tema elukaaslasele Kalevile kuulub ka loodustoodetega tegelev ettevõte Tervise Kodu. Irjel on Võrumaal ka Veetka talu, kus toimub suvine kooli praktikalaager.

Irje: Lisaks saavad õpilased meie koolis kuulata väga suurepäraste lektorite loenguid. Külalislektoritena koolitavad tuntud folklorist Mikk Sarv ja allikauurija Kristel Vilbaste, omapoolseid teadmisi taimemaailmast vahendavad taimetargad Mercedes Merimaa ja Maret Makko. Kursustel on käinud rääkimas  eesti tuntum materjaliõppejõud Diana Tuulik ja farmakoloogiadoktor Ain Raal. Homöopaatia alaseid teadmisi ja lastehaiguste tervendamist õpetab Elery Tammemägi, toortoidu praktikumi veab Triin Uueda. Igal aastal on ka kohtumisi uute ja huvitavate oma ala spetsialistidega.

Karin: Herbaatika õpilastel on toimunud juba mitu aastat koostöös EKA disaineritega praktilisi tootearenduse töötubasid, kust on leitud ka uusi põnevaid ettevõtluse ideid. Külalislektoritena jagavad oma teadmisi Airi Vetemaa mahepõllumajandusest, Ave Oit (Biomarketi üks asutajatest) jaekaubanduse nõetest ja koostöö võimalustest, Signe Sillasoo kommunikatsioonist, sotsiaalmeediast, Monika Järg disainist ja koostööst disaineritega. Igal aastal on ka esinejaid lähtudes osalejate spetsiifikast ja vajadusest.

IMG_6222

 

Teie koolis saab õppida ka, kuidas taimetarkuseid kasutada ettevõtluses. Oma asja alustamine on suur samm ja paljude jaoks unistus, mida tihti täita ei juleta. Kuidas julgustada inimesi tegema oma asja ja kuidas seda enda asja üldse ära tunda?

Karin: Ettevõtlusega tegelemine on 100 % vastutuse võtmine oma elus. Paljud tõesti tahavad seda, kuid vähesed julgevad. Selle sammu astumisele aitab kaasa oma unistustest aru saamine. Oleme oma koolis juba 4 aastat aidanud õpilastel jõuda parema kontaktini iseendaga ning sealt on juba lühike samm mõistmiseni,  mis kedagi õnnelikuks teeb. Seejuures on meie aastane programm piisavalt pikk,et igaüks iseendale sobilikus tempos jõuab ideede ja motivatsioonini, millises suunas liikuma hakata. Meie koolis õpetatav holistiline ettevõtlus erineb totaalselt ameerikalikust idufirmade filosoofiast, kus ajaga võidu tormatakse ning kus seetõttu on ka palju läbipõlemisi, pettumisi ja illusioone. Kui inimene on teadlikult valinud holistilise ettevõtluse tee, siis on see terviklik iseenda ja tema ettevõtluse arengu protsess, kus eksisteerivad ainult väärtuslikud kogemused, mis aitavad paremini mõista iseennast ja  luua iseendaga harmoonias olevat ettevõtlust. Kokkuvõtlikult luua oma unistuste elu. Loomulikult võib see teekond, kuid ei pruugi olla pikem, kuid see sõltub inimese enda valmisolekust ja eelnevast kogemusest. Kuid tulemuseks on suurem õnne- ja rahulolu, sest holistilises ettevõtluses ei eksisteeri näiteks konkurentsi, sest ainukeseks mõõdupuuks on igaüks ise.  Lisaks on holistilises maailmas kesksel kohal ausus iseenda ja teiste ees ning sellest lähtuvalt on koostööd teistega loomulik osa ettevõtluses.

 

Kas näiteks taimed ise võiksid seda julgust suurendada ja eneseleidmist soodustada? Kui jah, siis millised taimed?

Irje: Taim on alati vahendaja-väga suurepärane ja usaldusvääne vahendaja. Teekonnal tervise või teadmiste arusaamade  juurde valib inimene selle konkreetse vahendaja endale ise. Mõnel võib see olla raudrohi aga teile hoopis kurereha. Milist taime valida ja kuidas seda valikut teha, seda tuleb kooli ise õppima ja kogema tulla. 🙂

 

Vaata lisaks: www.herbaatika.comwww.tervisekodu.com

Fotod: erakogu

 

Intervjueeris Mariann Joonas



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt