Pohlad pidurdavad kõrge rasvasisaldusega toidu kahjulikke toimeid

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

25. veebruar 2014 kell 10:52



Rootsi teadlaste poolt läbiviidud katsetes pidurdasid pohlad peaaegu täiel määral kaalutõusu hiirtel, keda toideti kõrge rasvasisaldusega dieediga, lisaks täheldati pohlade panust veresuhkru ja kolesterooli näitude kontrolli all hoidmisesse, vahendab ERR-i teadusuudiste portaal.

 

Uuringu käigus anti osadele hiirtest madala, teistele aga kõrge rasvasisaldusega toitu. Seejärel jagati katseloomad rühmadesse, kus hiirte söögi hulka lisati erinevaid marju – pohli, mustikaid, vaarikaid, kukemarju, põldmarju, mustsõstraid ja ka supermarjadena tuntud akaimarju.

Võrreldes loomi kolme kuu möödudes, ilmnes, et pohlade lisandit saanud hiirte kaal ei olnud rasvarikkast toidust hoolimata tõusnud, nende vere suhkru- ja insuliininäidud olid sarnased madala rasvasisaldusega toitu söönud liigikaaslastega ning ka kolesteroolitasemed ja maksas olevate rasvade hulgad jäid madalamaks.

Teadlased ei soovita asuda suurtes kogustes pohlamoosi tarbima, sest marjade keetmine võib nende koostist oluliselt muuta ja moosis on tavaliselt ka rohkelt suhkrut, külmutatud marjad on märksa paremaks valikuks.

 

Allikad: ERR Teadus, Medical News Today

Teadusuuring: Journal of Nutrition and Metabolism

Foto: summitpost.org

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt