Transglutaminaas ehk lihaliim – toiduainetööstuse ebameeldiv saladus

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

26. november 2019 kell 15:54



Mis on “lihaliim“ ehk transglutaminaas ja mida selle kohta teadma peaks? Internetiavarustes on lihtne leida videoid selle kohta, kuidas väheväärtuslikest liharibadest liimitakse kokku suur steik, mida siis hoopis kõrgema hinnaga tarbijale pakkuda. Toiduainetööstuse jaoks on tegemist väärtusliku abivahendiga, tarbija jaoks lõhnab asi aga petukauba järele ning selle aine ohutus tervisele on samuti kahtluse alla seatud.

 

Alates 2010. aastast on transglutaminaasi kasutamine Euroopa Liidus keelatud. USDA (United States Department of Agriculture) poolt on selle aine kasutamine Ameerika Ühendriikides lubatud ning FDA (Food & Drug Administration) klassifitseerib ainet kui “valdavalt turvaline“. Ometi on “lihaliim” Eestis vabamüügis saadaval ja horeca-sektoris (hotellid-restoranid-catering) kasutusel.

Milleks lihaliimi kasutatakse?

“Lihaliim“ ehk transglutaminaas on ensüüm, mida leidub looduslikult nii inimeste ja loomade organismis kui ka taimeriigis. Selle ülesanne on siduda erinevaid valkusid. Tööstuslikult valmistatakse seda kas lehmade ja sigade vereplasmast või bakterite kultiveerimisel. Enamasti on lihaliimi sisse segatud ka teisi koostisaineid lisaks ensüümile, näiteks želatiini ja kaseinaati. Lihaliimi kas