USA saastunud köögi- ja puuviljade räpane tosin

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

3. mai 2014 kell 17:02



applesprayer_wide-00a0a258660db17262ce34392359e9423b08bdf4-s6-c30Köögi- ja puuvilju tuleb kindlasti süüa, aga seejuures on väga oluline nende päritolu ja puhtus. Juba kümnendeat aastat võtab USA-s asuv mittetulundusühing Enviromental Working Group (EWG) toidupoodides leiduvaid pestitsiididega saastunud viljad luubi alla ning andis ka sel aastal välja nimekirja 12 kõige enam saastunud tootest. Analüüsis võeti arvesse 48 puu- ja köögivilja.

 

Aastakümneid peeti erinevaid pestitsiide ohutuks, kuni avastati nende kahjulik toime ning hullemad neist keelatu. Kuid turul on siiani pestitsiide, mille mõjude hindamine alles käib ning seni, kuni seaduseandjad ja teadlased asju selgeks vaidlevad, tuleks igasugustest pestitsiididest püüda ise eemale hoida. Kindlasti ei tasuks nimekirjas olevatest toodetest eemale hoida, vaid hoolitseda selle eest, et just need viljad oleks pärit näiteks mahetootmisest. Samuti on tegemist USA andmetega, mis kindlasti on erinevad Euroopas valitsevast olukorrast, aga siit saab aimu, millised viljad endasse tõenäolisemalt kahjulikke mürke korjavad.

 

12. Imporditud söödavate kaunadega herned – ühest proovist kuni 13 erinevat pestitsiidi.

11. Kartulid – keskmisest kartuliproovist leiti kaalu poolest rohkem pestitsiide kui ühestki teisest toidust.

10. Kirsstomatid – ühest proovist kirsstomatitest leiti kolmeteistkümne erineva pestitsiidi.

9. Kurk – oli samal kohal ka eelmisel aastal.

8. Imporditud nektariinid – iga nektariiniproov osutus positiivseks vähemalt ühe testitud pestitsiidi osas.

7. Paprikad

6. Spinat

5. Virsikud

4. Seller – üks selleriproovidest andis taas positiivse vastuse 13 pestitsiidi osas.

3. Viinamarjad – üks viinamari sisaldas 15 erinevat pestitsiidi.

2. Maasikad – kuni 13 erinevat pestitsiidi ühel maasikal.

1. Õunad – 99% proovidest sisaldas vähemalt ühe pestitsiidi jääke.

 

Puhtad 15

Aga siin on ka 15 puu- ja köögivilja, mis sisaldasid pestitsiidijääke kõige vähetõenäolisemalt: avokaadod, mais, ananassid, kapsas, külmutatud suhkruherned, sibulad, asparaagus, mangod, papaiad, baklažaanid, kiivid, greibid, kantaluubid, lillkapsad ja bataadid.

Avokaadod olid kõige puhtamad: ainult 1 protsent kogutud proovidest sisaldas pestitsiidijääke. Puhtaid proove andsid 89% ananassidest, 88% melonitest, 82% kiividest, 80% papaiadest ja 61% kantaluupidest. Puhta 15 hulgas pole ühtegi vilja, mis oleks andnud positiivseid tulemusi rohkem kui nelja erineva pestitsiidi osas.

 

 

 

Allikad: Huffington Post, EWG

Foto: npr.org

 

Toimetas Maarja Aljas