Taevas ja Maa Keskuse kursus läheneb (äri)edule vaimse programmeerimise kaudu

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

19. september 2016 kell 20:06



Valdavalt vaimsemat laadi kursuseid, kontserte ja muid sündmuseid korraldav Taevas ja Maa Keskus (TMK) toob sel nädalavahetusel, 23.-25. septembril Eestisse äriinimestele mõeldud kursuse “Süsteemne äri modelleerimine”, mida juhib ukrainlanna Anna Levitševa, kes on nii Ukraina kui Venemaa tippjuhtide poolt hinnatud koolitaja. Miks otsustas üks vaimne keskus sisse võtta ärimaailma kursuse? TMK eestvedaja Teresa Mängeli sõnul seetõttu, et hästi toimiv töömaailm käib käsikäes korras sisemaailmaga ja vastupidi.
“Puutun oma töös pidevalt kokku inimestega, kes enam ei jaksa elada – väsimus ja stress võtavad võimust ning motivatsiooni lihtsalt ei ole. Suur osa sellest on firmade ja isiklike ettevõtete kanda. Kõikide negatiivsete ja pärssivate elusündmuste tagajärjel tekivad laastavad kaosed ka ettevõtlustes. Seega otsustasime tuua keskusesse programmi, mis aitab läbi süsteemse modelleerimise korda saada oma firmad ja ettevõtmised,” sõnab Mängel.

“Finantsmaailm ja sisemaailm panustavad võrdselt meie elukvaliteeti. Antud programm aitab korrastada ja paika panna mõlemad pooled,” täpsustab ta ja lisab, et õpe läheb vägagi sügavale algpõhjuste juurde ning aitab lahendada olukordi juuretasandilt. “Tegu ei ole pealispindse koolitusega, kus jagatakse näpunäiteid, vaid põhjalikke ja sügavaid teadmisi andev ja reaalseid situatsioone lahendava kursusega, mis minu arvates muudab maailmapilti.”

anja teistpidi vvvKoolitaja Anna Levitševa sõnul on kogu tema elu olnud ühel või teisel moel olnud seotud süsteemidega. Ta lõpetas Harkovi Lennundusinstituudi insener-süsteemitehniku erialal ning aastatel 1984–2007 läbis tee lihtsast insenerist projektijuhiks juhtimissüsteemide juurutamise erialal Ukraina ettevõtetes. Sel ajal omandas ta praktilise kogemuse juhtimissüsteemide loomisest, kuid tavapäraste analüütiliste ja tehniliste vahenditega jäi teda nende ülesannete lahendamisel alati kummitama rahulolematuse ja lõpetamatuse tunne.

“Tutvusin süsteem-fenomenoloogilise lähenemisviisiga, sain täiendava väljaõppe struktuuriliste ja organisatsiooniliste paigutuste erialal ning sellele lisandus ka äri ülesehitamine traditsiooniliste meetoditega ja ärijuhtimise mõistmine. Kõik see viis mind sellise meetodini nagu äri modelleerimine ja alates 2011. aastast olen tegelenud erinevate ettevõtete ja omanike ärilise konsulteerimisega.
Osalemine A. Zelinski juhitud süsteemse modelleerimiskeskuse “Master” töödes ja uurimistes andis mulle võimaluse saada kogu süsteemse modelleerimise programmi kaasautoriks, ärimodelleerimise õppeprogrammi otseseks väljaarendajaks ja kõikide arenevate süsteemsete äri modelleerimiskursuste asjatundjaks. Kuid tööd, uurimised ja avastused jätkuvad,” tutvustab oma tegemisi lühidalt Levitševa.

Kursusest lähemalt

Tegu on aastase koolitusprogrammiga, mille esimene seminar toimub 23.-25. septembril. Koolitusele on oodatud konstellöörid (süsteemse paigutuse läbiviijad) ja süsteemdisainerid; ettevõtete omanikud ja tippjuhid; ärialase nõustamise spetsialistid ja treenerid, politoloogid; kõik, kes tahavad alustada ettevõtlusega ja arendada olemasolevat äri; kõik, kes otsivad uusi instrumente äri arendamiseks.

Koolituse programm:
– Meetodi ajalugu, organisatsiooni konstellatsiooni klassikalised mudelid
– Äri modelleerimise alused – põhimõtted ja lähenemise viisid ärimudeli loomisel
– Varjatud ja avalike seoste tulemusena äri ainulaadsus ja süsteemsus
– Mida tahetakse muuta, mida saab muuta ja mida ei saa muuta
– Analüütiliste mudelite ja fenomenoloogse meetodi süntees
– Mitteanalüütilised meetodid otsuste vastuvõtmiseks informatsiooni puudumisel
– Välistingimuste ja siseprobleemide vaheline tasakaal
– Muutuste kord äris ja nende ökoloogilisus ärile
– Äri terminid ja nende kasutamine mudeli lugemisel ja tõlgendamisel
– Äri erinevate suundade ja tegevusvaldkondade modelleerimine
– Äriprojektide modelleerimine erinevatel etappidel
– Individuaalse konsulteerimise mudelid, meetodid ja instrumendid
– Juhi isiksuse mõju otsustele ja ärile
– Unistuste teostamine: strateegiate väljatöötamine
– Prognoosimine – võimalused, raskused ja tulevikuväljavaated
– Uuringu instrumendid äri modelleerimises
– Uued lähenemised äri analüüsimisel, loomisel ja edendamisel
– Võimete arendamine ainulaadsete, irratsionaalsete ärilahenduste leidmiseks
– Instrumendid ettevõtjatele ja ärile
Iga seminar sisaldab üldist toetatavat teoreetilist kontseptsiooni, kontseptsioonide uuringut fenomenoloogia lähenemise abil, osaleja praktilist tööd vastavalt programmile. Soovijatel on võimalus minna seminarile ka üheks päevaks konkreetse probleemi lahendamiseks.

 

Konstellöör Maire Taska: meetodi juured on neurolingvistilises programmeerimises

Kuna kursuse tutvustuses on kirjas, et seda soovitatakse lisaks ärijuhtidele ka konstellööridele, uurisime seda ametit pidavalt Maire Taskalt, mida arvab tulevast koolitusest tema:

“Süsteemne äri modelleerimine on Ukrainas välja arendatud originaalne lähenemine äriedu saavutamiseks. Koolitus on suunatud nii juhtidele kui nõustajatele. Meetodi juured on Bert Hellingeri süsteemsetes perekonstellatsioonides, Matthias Varga von Kibedi struktuurkonstellatsioonides ning neurolingvistilises programmeerimises (NLP). See on originaalselt ja väga sügava ideega väljatöötatud programm.

Süsteemsed äridisainerid tunnistavad kõike, mis on konstellatsioonide vallas tehtud, kuid lähevad sellest veel ja veel sügavamale edasi. Modelleerimise hoiak, keelekasutus ja praktilised töövahendid on praktilised, lihtsad ja tõhusad. Neid on kerge kasutada.
Mõnede erinevustena kasutatakse näiteks võrdlemisi väikest arvu esindajaid, kui tavakonstellatsioonides. Samuti on välja töötatud teooria küsimuste jaoks, mis tavasüsteemis on välditud ning eelistatud jääda salapäraseks.”

 

Lisainfo: Taevas ja Maa Keskus

 

Toimetas Sander Soomaa



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt