Kas meie “isud” näitavad toitainete puudust?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

23. jaanuar 2020 kell 17:00



Vahel tunneme vastupandamatut isu ühe või teise toidu järele. See ei ole tingimata nälg – võib-olla oled just pool tundi tagasi lõpetanud lõunasöögi, kui sind tabab kohutav šokolaadiisu. Erinevalt tühja kõhu tundest ei aita selliste isude puhul millegiga asendamine. Tunned, et vajad just nimelt seda konkreetset toitu ja mitte midagi muud. Millest sellised isud tulevad ja kas parim viis kiusatusest vabaneda on sellele järele anda?

 

Iha mingi teatud toidu järele on väga levinud nähtus. Ühe uuringu põhjal kogeb seda ligi 70% meestest ning tervelt 97% naistest. Väga sageli on isu just nimelt maiustuste, eriti šokolaadi järele, aga ka hoopis vürtsikilu või hapukurgi järele. Küsimus – kas isud näitavad keha tegelikke vajadusi või tekivad hoopis emotsionaalsetel põhjustel – on keeruline ja mitmetahuline.

Paljud usuvad, et intensiivne tung mingi kindla toidu järele on keha sõnum, et just seda keha hetkel vajab. Sageli võib see ka tõele vastata. Kui isu on värskete maasikate või salati järele, siis võib sellele julgelt järele anda, teades, et sellest toidust saab kahtlemata kehale vajalikku. Mida aga teha siis, kui isu on hoopis šokolaadi järele? Kakao sisaldab ka meile kasulikke antioksüdante ning võib-olla tähistab šokolaadiisu lihtsalt seda, et keha vajab neid antioksüdante? Mitmed uuringud on näidanud, et šokolaadil võib olla meeleolu parandav toime. Magusa maitse eelistamine on meile omane juba sünnist peale – ka emapiim on magus. Paljud usuvad, et kiire energiasööstu ja tujuparanduse jaoks on šokolaad meie parim kättesaadav lahendus. Samas ei teki meil väga sageli vastupandamatut isu näiteks punaste ubade järele, mis on sama kõrge antioksüdantide sisaldusega kui šokolaad. Kust jookseb piir emotsionaalse söömise ja reaalse füsioloogilise kasuteguri vahel ning kas seda on üldse võimalik väga täpselt määrata?

Toitumisnõustaja Bethany Thayer kirjutab portaalis Eat Right: “Ma ei ole kindel, kas me teame täpselt, mis põhjustab isusid. Nende põhjuseks võib olla natuke seda ja teist.” Ta viitab, et kui lapsed on haiged ja ema valmistatud kanasupp teeb nende enesetunnet paremaks, on sellel ravitoime nii kehalisel kui ka vaimsel tasandil. Suureks kasvades tunnevad nad haigestudes isu just sellise supi järele, kuna see toob endaga meeldivaid mälestusi ema hoolitsusest.



Mis juhtub, kui kiusatusele järele anda?

 Tõenäoliselt sa isegi ei küsi seda endalt, kui annad järele kiusatusele nahka panna korraga terve kausitäis rohelist salatit. Terve šokolaaditahvli hävitamise järel on aga enesetunne sageli pigem halb. Andes sellele kiusatusele järele, muudad sa seda tegelikult tugevamaks.

Ühest küljest toidad liigse magusaga neid soolestikubaktereid, mis hakkavad veel enam



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.