Rinnauuringud toovad paljudele kasu asemel kahju

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

12. juuni 2013 kell 16:33



Mitmed teadlased on tõstatanud probleemi: kas regulaarsed rinnavähi sõeluuringud tõesti aitavad rinnavähki suremust vähendada või on sellel ka omad varjupooled? Meditsiinis töötavad inimesed räägivad, et Eesti naiste suhtumine mammograafiasse ehk rinnanäärmete röntgenuuringusse on leige, kuid viimaste uuringute valguses on see pigem positiivne näitaja.

 

Meditsiiniajakirja The Lancet avaldatud uurimistulemused näitavad, et mammograafia võib näidata vähki ka seal, kus seda pole. On oht, et saadud pilt interpreteerib terveid rakke vähkkasvajatena ehk annab valepostiivse tulemuse. On ka võimalus, et mammograafia ise tekitab rinnavähi, sest tugev röntgenkiirgus ei mõju rinnanäärmetele hästi, eriti kui teha seda korduvalt. Alahinnata ei tasu ka stressi ja hirmu, mida valepositiivne tulemus inimesse süstib ning mis omakorda vähendavad keha vastupanuvõimet.

Samas ajakirjas öeldakse, et mammograafiast on kasu ainult ühel naisel neljast. Kui mammograafia aitab väidetavalt päästa ühe naise elu, siis ülejäänud kolme võivad oodata korduvad lõikused, keemia- ja kiiritusravi, mida polnuks vaja. Inglismaal aitas mammograafia küll ühes aastas päästa 1307 naise elu, kuid halba tegi ta 3971 täiesti tervele naisele, kes alustasid kuluka ja mürgise ravikuuriga, sest mammograafia andis esialgu positiivse tulemuse.

Sarnasele järeldusele jõudsid ka norralsed 2013. aasta alguses. 25% rinnavähkidest, mis mammograafia tulemusel avastati, olid tühised ja poleks naisele tema eluajal terviseprobleeme põhjustanud. Samas ei suutnud mammograafia tuvastada 10% tõeliselt ohtlikke kasvajaid.

Ka Oxfordi ülikooli rahvatervise osakonna uurijad kinnitavad, et rinnavähi sõeluuringud ei taga vähisurmade vähenemist. Uuringud näitavad, et ei ole ühtegi tõendit, mis kinnitaks, et regulaarne mammograafias käimine vähendaks suremust.

 

Negatiivseid külgi on ignoreeritud

“Kui oled otsustanud mammograafiasse minna, siis pead sa arvestama sellega, et sind diagnoositakse üle. Mammograafia näitab inimest peaaegu alati haigena ja siis tuleb teda hakata ju ravima,“ ütles Dr. Metter Kalager, Norra Telemark haigla rinnakirurg.

Kalager lisas, et meditsiin on liialdanud mammograafia positiivsete külgega ja ignoreerinud tema negatiivseid külgi. Ta leiab, et naistele tuleks anda rohkem tasakaalustatud sõnum: mammograafia tõepoolest aitab mõndasid, kuid ülejäänutele ta ei sobi.

 

 

 

Allikad: Kaitse oma tervist, The Guardian 

Foto: mtibodyscans.co.uk

 

Toimetas Stinne Loo

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt