EL hakkab jälgima kolme ravimi jääke pinnavees

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

3. juuli 2013 kell 20:15



Euroopa Parlament võttis teisipäeval vastu seaduse, mis peab jälgima ja kaitsma pinnavett. Uus seadus toob kaasa 15 ohtliku aine seire, kusjuures kolm neist on ravimid. Oleme varem kirjutanud, kuidas üha suurenev ravimite tarbimine on saanud tõsiseks ohuks keskkonnale ja inimeste tervisele, nüüd vastuvõetud seadus annab lootust, et vee kvaliteedile pööratakse senisest suuremat tähelepanu ning et ka joogivett puhastatakse tulevikus hoolikamalt.

 

Saadikute poolt teisipäeval heaks kiidetud reeglite kohaselt koostatakse “jälgimisnimekiri” ainetest, mille hulgas on kolm ravimit: hormoonpreparaadid 17 alfa etinüül-östradiool, 17 beeta östradiool (östrogeenid, mis on paljudes antibeebipillides) ja populaarne põletikuvastane ravim Diclofenac. Nende ainete mõju veekeskkonnale jälgitakse selleks, et tuvastada nende ohtlike ainete nimistusse lisamise vajadus.

“Veepoliitika on pikaajaline poliitika. Euroopa Liidu kodanikel peaks olema ligipääs igat liiki puhtale veele (…). Kahjuks näitavad uuringud, et meil on veel vaja vaeva näha, et saavutada pinnavees hea keemiline seisund. Uues direktiivis sätestatud keskkonnakvaliteedi nõuded 15 uuele ainele pandi kokku vaevarikka protsessi käigus koostöös huvirühmadega”, ütles raportöör Richard Seeber (EPP, AT).

Vastuvõetud tekstis tunnistatakse, et vee ja pinnase saastumine ravimijääkidega on suurenev keskkonnaprobleem ja palutakse Euroopa Komisjonil uurida ravimite keskkonnamõjudest tulenevaid riske ning analüüsida praeguse õigusraamistiku asjakohasust ja tõhusust veekeskkonna kaitsmisel.

Piirmäärad uutele ainetele, mis sätestatakse keskkonnakvaliteedi direktiivis, hakkavad kehtima alates 2018. aastast. Hiljuti kindlaks määratud prioriteetseid aineid ja nende keskkonnakvaliteedi standardeid tuleks arvesse võtta täiendavate seireprogrammide koostamisel ja esialgsetes meetmeprogrammides, mis tuleb esitada 2018. aasta lõpuks. Olemasolevate prioriteetsete ainete läbivaadatud keskkonnakvaliteedi standardid tuleb lisada vesikeskkonna majandamiskavadesse alates 2015. aastast.

Ohtlike ainete eemaldamine veest võib olla väga ressursikulukas, ning seepärast rõhutatakse dokumendis ka vajadust töötada välja uusi ja paremaid viise, kuidas vee kvaliteeti tagada.

 

Allikas: Euroopa Parlamendi pressiteade, New Europe

Foto: banoosh.com

 

Toimetas Maarja Aljas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt