Rituaalid parandavad toidu maitset

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

23. juuli 2013 kell 12:17



 

Suur osa meie igapäevastest kommetest ja tavadest on seotud toidu ning joogiga. Kõik need pole küll nii keerukad kui idamaine teetseremoonia, kuid paljud võivad tunnistada, et segavad kohvi sisse suhkrut erilisel moel või avavad kommikarpi alati ühel kindlal viisil. Kui me seda teha ei saa, muutume rahuolematuks. Väikesed rituaalid muudavad seda, kuidas me toitu ja jooki tajume, kirjutab Tartu Ülikooli teadusuudiste portaal Novaator.

 

USA Minnesota ülikooli psühholoog Kathleen Vohs jälgis ennast ja oma kaastöölisi ning kirjeldas erinevaid toiduga seotud rituaale. Paljud harjumused tunduvad mõttetud, kuid neid korratakse sellest hoolimata iga päev.

Vohs korraldas katsed vabatahtlike inimestega, et aru saada, kuidas rituaalid mõjutavad toidu ja joogi tajumist. Kõigepealt pidid katsealused sööma ära väikese tahvli šokolaadi. Pooled vabatahtlikud said põhjalikud juhtnöörid, kuidas maiustust paberist välja võtta. Ülejäänud võisid šokolaadi süüa nagu ise paremaks pidasid.

Tuli välja, et need, kes sooritasid söömiseelse rituaali ja avasid šokolaaditahvli keerukate juhiste järgi hindasid maiustust kõrgemalt ja olid nõus selle eest rohkem raha maksma. See kehtis ka vähem ihaldusväärsete toiduainete nagu näiteks porgandite kohta.
Kombetalituse mõju oli seda tugevam, mida pikem oli aeg selle sooritamise ja toidu söömise vahel. Samuti oli oluline, et inimene ise rituaali läbi viiks. Kui katsealused vaatasid, kuidas teised etteantud moel jooki segavad, kuid ise seda teha ei saanud, polnud sel joogi maitsele mingit mõju.

 

Allikas: Novaator

Algallikas: Psychological Science

Foto: manchic.com

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt