Suur naftaleid: kas Austraaliast saab uus Saudi Araabia?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

25. juuli 2013 kell 15:50



Praktiliselt inimtühjas Lõuna-Austraalia osas on tehtud avastus, mis võib muuta maailma: nimelt teatas Austraalia energiaettevõte Linc Energy  2013. aasta alguses, et üle 65 000 km² suurusel alal Arckaringa Basinis  võib leiduda vähemalt 3,5 miljardit barrelit naftat – edasisel uurimisel aga selgus, et selles piirkonnas võib maapõues peidus olla kuni 233 miljardit barrelit ümbertöödeldavat naftat.

 

Osa asjatundjaid peab seda viimase 50 aasta suurimaks naftaleiuks. Kui ettevõtte prognoos osutub tõeks, hinnatakse naftakoguse väärtuseks umbes 20 triljonit dollarit, mis on võrreldav Saudi Araabias leiduva nafta kogusega. Mõned eksperdid aga väidavad koguni, et tegu võib olla 400 miljardi barreliga.

See avastus tähendab aga, et Austraalial oleks rohkem musta kulda kui Iraanil, Iraagil, Kanadal ja Venezuelal. 233 miljardit barrelit naftat on kümme korda suurem kogus kui näiteks Bakkeni naftaformatsioonis Põhja-Dakotas ja 80 korda suurem kui Eagle Fordis  Texases.

Naftaleiule lähim linn Coober Pedy on nüüd läbi tegemas täielikku metamorfoosi. Kui seni oli linnakeses vaid 1700 püsielanikku, siis see uudis on kohalikku rahvaarvu kasvatanud 20 000 peale ning kinnisvarahinnad on läbi teinud suure hüppe üles.

Kas see tähendab, et nafta hind langeb? Ilmselt mitte. Esiteks on nafta kaevandamine seal kallis. On välja arvutatud, et pelgalt kaevanduskoha ettevalmistamine läheb maksma umbes 300 miljonit dollarit. Lisaks on paljud poliitikud otsustanud piirata nafta kasutamist sanktsioonidega, väites, et see on kliima soojenemise peamine põhjus. Sestap tõstetakse pidevalt vastavaid makse.

Samas näitab see, et maailma naftavarud pole veel sugugi ammendunud. Need, kes on ennustanud, et inimkond seisab energiakriisi äärel, võivad nüüd mõneks ajaks hinge tõmmata.

On aeg, et inimestele räägitaks tõtt meie planeedi energiavarude olukorrast: tõde on see, et meil on veel piisavalt ressursse maapõues peidus – mõnede arvutuste kohaseks kuni 25 miljardit barrelit naftat Bakkenis, 19 miljardit Utah’s, 86 miljardit USA rannikuvetes, 800 miljardit Wyomingis. Ja see kõik on vaid Ameerika Ühendriikides, lisaks kogu ülejäänud maailma riikide naftavarud, maagaas ja põlevkivi.

Samas, asjaolu, et meil on piisavalt naftat, maagaasi ja põlevkivi, ei tähenda kaugeltki seda, et me ei peaks edasi arendama alternatiivsete energiaressursside kasutamise võimalusi. Endiselt tuleb edasi töötada nende võimaluste kallal, mis lubavad energiat toota odavamalt, puhtamalt ja tõhusamalt. On palju uusi tehnoloogiaid, mis ootavad avastamist ja edasiarendamist – ajalukku lähevad aga ainult need, kes seda esimesena teevad.

 

Allikad: Infowars, The Telegraph, ABC News, Investors.com

Foto: www.abc.net.au

 

Toimetas Meeli Seermaa

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt