Okeanoloog: uppunud naftapuurtorn Mehhiko lahes lekib taas

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

21. veebruar 2013 kell 15:54



 

Suurbritannia naftagigandi BP naftaleke 2010. aasta aprillis Mehhiko lahel oli USA ajaloo suurim naftareostus. 27. jaanuaril tehtud aerofotod näitavad, et õlilaik plahvatanud puurtorni Deepwater Horizon kohal suureneb taas. BP eksperdid aga väidavad, et analüüsid ei näita uue lekke olemasolu ja olukord on turvaline.

 

Kuigi BP naftalekkest ei ole viimasel ajal meedias enam kirjutatud, pole reostuse tagajärgede likvideerimine veel kaugeltki lõppenud. Hiljuti avaldasid mitu meediaväljaannet okeanoloogi Ian MacDonaldi hoiatuse, et BP lekkel on tekkinud uus allikas ja nafta valgub endiselt merre.

NBC Newsi teatel on “püsiv ja salapärane“ õlilaik Mehhiko lahes BP puurtorni Deepwater Horizon lähedal laienenud. Keskkonnaaktivisti Bonny Schumakeri hiljuti tehtud aerofotode põhjal hinnatakse õlilaiku üle 11 km pikkuseks ja 1,5 km laiuseks.

 

27. jaanuari raportis, mis on avaldatud ka mitmel veebisaidil, kirjeldab mittetulundusliku looduskaitseorganisatsiooni On Wings of Care ekspert Bonny Schumaker leket „hiiglaslikuna“. On Wings of Care teeb regulaarseid lende üle endise katastroofikoha.

Schumaker märkas laiku esimest korda 2012. aasta septembris, kui BP andis sellest teada ka riiklikule hädaolukordadele reageerimise keskusele (NationalResponseCenter). Pärast seda on BP uurinud puurauku neli korda allveerobotite abil, aga pole uut lekke allikat avastanud.

 

Kuna BP teostab uurimist ise, on võimalik, et nad jätavad probleemid enda teada ja üritavad tegelikku olukorda varjata. Eelmainitud okeanoloogi avaldatud artiklites on viidatud proovidele, mille keemilised andmed on mitmetised – osa analüüse näitab puurveesisaldust, osa aga mitte.

Seega on võimalik, et puurtorni jäänused, mis pärast õnnetust tsementeeriti, on tekitanud merepõhja uusi lekkekohti. See võimalus on aga vasturääkivuses BP leidudega ja seega on keskkonnakaitsjatel põhjust oletada, et BP andmed ei ole usaldusväärsed.

Õlilaigu jätkuvale tekkimisele pole teisi arvestatavaid põhjusi seni leitud.

 

Naftaplatvorm Deepwater Horizon plahvatas 20. aprillil 2010 ja uppus kahe päeva pärast. Plahvatuse tagajärjel hukkus 11 ja sai vigastada 17 inimest. Naftaleke õnnestus lõplikult peatada alles 2010. aasta augustis ja lekkekoht pitseeriti tsemendiga septembris.

 

Allikas: Intel Hub

Vaata ka: BP, NBC News

 

Toimetas Õnne Puhk

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt