Alternatiivsed ravimeetodid: mis on metameditsiin?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

10. september 2013 kell 19:52



Usutavasti on enamus inimesi kuulnud Luule Viilma või Mai-Agathe Väljataga õpetustest. Ja ehk mõtisklenud, et mis täpselt on ikkagi selle taga, et emotsioonid ja füüsilise keha sümptomid seotud on. Metameditsiin annabki natuke teoreetilisema lahtiseletuse keha-meele seotuse teemadele, kirjutab Kaia-Kaire Hunt portaalis Alkeemia.

 

Meta ei tähenda selles kontekstis midagi muud kui ülene, kõikehõlmav. Metameditsiin ei välista midagi, kindlasti ei ütle metameditsiin, et klassikaline meditsiin, ravimid või kirurgiline sekkumine on oma olemuselt halvad – mõnes olukorras on need vägagi õigustatud. Ka ei ütle metameditsiin, et alternatiivne lähenemine oleks vale – kõigel on oma aeg ja koht.

Pigem küsib aga metameditsiin, et miks mõni haigus või sümptom on tekkinud ja milline on kõige parem lahendus just konkreetselt sellele inimesele. Iga inimene on individuaalne ja unikaalne ja see põhimõte on metameditsiini üheks alustalaks.
Mis juhtus selle inimese elus enne haigestumist? Kas oli mõni suurem läbielamine või hoopis langes midagi olulist paika? Kuidas inimene selle läbielamisega toime tuleb? Kuidas toetab ta oma keha igapäevaselt?

Metameditsiin on oma olemuselt põhiliselt diagnostikameetod, mis lähtub sellest, et meie keha on intelligentne ja isetervenev üksus, mis siiski võib nn üles ütelda, kuna meie elus on läbielamised, šokid ja stressid, millesse me võime “kinni jääda”. See teadmine ei ole midagi uut. Ka mitmed iidsed meditsiinisüsteemid, näiteks Tiibeti meditsiin räägib sellest, et haiguste esmased põhjused on enamasti emotsioonidega seotud.

Küll on aga metameditsiini lähenemises uudne see, et on kaardistatud konkreetsete ajupiirkondade, organite ja emotsionaalsete läbielamiste omavahelised seosed. Vahel on läbielamine nii ilmne, et inimesel on see meeles ka aastate pärast (töökaotus, tüli lähedasega, õnnetuse pealtnägemine vms). Sageli aga ei oska me mõnele “noalöögina” mõjuvale lausele või e-kirjale omistada erilist tähtsust ning see, kui väga see on meile hinge läinud, selgubki alles teraapia käigus.

Võin tuua näite oma teraapiapraksisest. Vastuvõtule pöördus neljakümnendates mees mao pahaloomulise kasvajaga. Tal oli olnud pingeline tööperiood, aga kel seda ette ei tuleks? Otsisime sügavamaid põhjuseid ja kasutades spetsiaalseid metameditsiini teraapiameetodeid, kus klient viiakse muutunud teadvuseseisundisse, meenus mehele, et aasta tagasi oli tema kaasosanik teinud minu kliendi seisukohalt võttes kahjuliku otsuse, millega oli raske leppida ja mida mu klient ei suutnud kuidagi “ära seedida”.

Tahtmata tülli pöörata, neelas ta viha ja pettumuse alla, kuid päriselt leppida polnud ta olukorraga kunagi suutnud. Juba esimese teraapiaprotsessi käigus toimus suur vabanemine. Tänaseks on mees tervena tagasi tööl ja klaarinud ära ka suhted oma partneriga. Loomulikult on siin oma osa ka tema enda terviseharjumuste muutmisel, klassikalisel ravil, pere ja lähedaste toetusel.
Metameditsiin pole imeline tervendamisviis, vaid tõhus vahend tervistumise tööriistakastis, mille toel ennast tervendada ja terveks jääda.

See on vaid üks näide metameditsiini loogikast, kuid samasugune nn detektiivitöö toimub ka iga väiksema tervisehäda puhul. Sageli on haiguste emotsionaalsete tagapõhjade lahendus vaat et ainuke võimalik lahendus pikkadele kroonilistele haigustele, mille puhul on prognoosiks eluaegne ravimite tarbimine vms.

Metameditsiin on oma olemuselt holistiline, st terviklik. Ta peab oluliseks füüsilise keha, meele ja hinge ning keskkonna koostööd, seega tervenemiseks vajab tuge nii meie meel kui meie füüsis ja metameditsiin püüabki vaadata kõiki meie elustiili osasid koos.

Metameditsiini baaskoolitus annab hea võimaluse piiluda füüsilise ja vaimse tervise hädasid tekitavate emotsionaalsete põhjuste taha ning annab esmased juhtnöörid, kuidas hakata haiguste põhjuste sasipundart lahendama. Seda kõike ikka selleks, et terveks jääda, olla toeks neile, kes tervenemisel abi vajavad ja läbi teadlikkuse olla igapäevaselt rahulikum ning õnnelikum.

 

 

Kaia-Kaire Hunt

 

Allikas: Alkeemia

Vaata lisaks: Metameditsiinikeskus

Foto: mbsr.co.uk

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt