Eesti inimesed ei taha endiselt vähiuuringutel käia

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

22. veebruar 2013 kell 14:20



 

ERR kirjutab, et Eestis avastatakse aastas ligi seitse tuhat vähijuhtumit, haigusesse sureb ligi 3600 inimest. Eesti arstidele teeb endiselt muret inimeste hoolimatus, mis puudutab kasvajate sõeluuringutel käimist.
Meestearst Kristo Ausmees ütles, et patsientide teadlikkus kõvasti tõusnud. „Ma arvan, et tohutult palju on internet ja internetiga seonduv avardanud inimeste maailmapilti. Ühtpidi see on hea, et inimesed teavad. Teistpidi halb – nad ei oska seoseid luua, tihti mõeldakse see asi üle,“ mõtiskles Ausmees.

Arsti seisukohalt on töö tema sõnul aga raskemaks läinud: „Pead käima ajaga kaasas. Pead oskama inimeste küsimustele vastata nii, et nad rahule jääksid.“
Põhja-Eesti Regionaalhaigla onkoloogi Vahur Valvere sõnul on esmatähtis kontrolluuringutel käimine. „Rinna- ja emakakaela sõeluuringute programmides osaleb tegelikult umbes ainult 60-65% kutsututest. Kui me sellega alustasime, siis oli osalusprotsent tihti 30-40%. Rõõmustav on see, et osalus on oluliselt tõusnud. Ent meil on Soome tasemeni, kus osalus on 80-85%, sinna on meil veel ikka pikk tee minna,“ leidis Valvere.
Vähk ei ole enam nii surmav haigus, kui veel kümme aastat tagasi. „Muutused onkoloogiliste haiguste ravis ei toimu aastatega tänasel päeval, vaid toimuvad kuudega,“ lisas Ausmees.

Kontrolluuringutel käimisel on esirinnas naised, mehed nii tihti arsti juurde ei kipu. „Eestlane ei ole väga hea arsti juures käija. Loomulikult sõltub arsti juures käimine väga palju ka ravijärjekordadest,” selgitas Valvere ja lisas, et kui järjekorrad eriarstile on pikad, ei soodusta see arsti juures käimist. “Eelnevalt oleks tegelikult vajalik perearsti juurde minek. Ei pea tingimata kohe eriarsti poole pöörduma,“ arvas ta.

Allikas: ERR

Toimetas Mariann Joonas



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt