ÜRO raport: maailma päästab näljast lihast loobumine

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

15. oktoober 2013 kell 12:45



ÜRO raporti kohaselt on vajalik globaalne nihe taimetoidudieedi suunas, et päästa maailm näljast, kütusenappusest ja kliimamuutuse halvimatest mõjudest. Prognoositakse, et maailma elanike arv kasvab 2050. aastaks 9,1 miljardi inimeseni ning selline asjade kulg teeb lääne tüüpi liha- ja piimarikka dieedi jätkusuutmatuks.

 

ÜRO rahvusvahelise jätkusuutliku ressursside haldamise töögrupi raport ütleb: “Põllumajanduse mõju tõuseb eeldatavalt olulisel määral rahvastiku kasvu ning aina suureneva loomsete toodete tarbimise tõttu. Erinevalt fossiilsetest kütustest on alternatiive raske leida: inimesed peavad sööma. Põllumajanduse mõju vähendamine oleks võimalik vaid toitumise ülemaailmse muutuse kaudu, vähendades loomseid produkte.“

Raporti koostamist juhtinud professor Edgar Hertwich on kommenteerinud, et loomse toidu tootmine kahjustab keskkonda enam kui ehitustööstuse tooraine tootmine ning loomade jaoks vajalik biomass ja teraviljatoodang on sama kahjulik kui fossiilsete kütuste põletamine.

Need soovitused jätkavad sisu poolest juba eelmisel aastal avatud ideid. ÜRO valitsustevahelise kliimamuutuste töögrupi IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) eesistuja Rajendra Pachauri soovitas inimestel süsinikujalajälje vähendamiseks pidada kord nädalas lihavaba päeva.

Järjestades keskkonnamõjude poolest tooted, ressursid, majanduslikud tegevused ning transpordi, leiti, et põllumajandus on fossiilsete kütustega samal tasemel, kuna mõlema mõju tõuseb suurenenud majanduskasvu tingimustes kiiresti. Liha- ja piimatööstus tarbib 70% globaalsetest mageveevarudest, 38% kogupindalast ning põhjustab 19% kasvuhoonegaaside emissioonist.

ÜRO töögrupi kohaselt peaks maailma valitsuste keskkonnaprioriteetideks olema: kliimamuutus, elupaikade muutus, lämmastiku ja fosfori ülekasutamine väetistes, kalakasvanduste üleekspluateerimine, metsad ja teised ressursid, invasiivsed võõrliigid, joogivee turvalisus ja sanitaartingimused, pliisaaste, linnaõhu saaste ning ohtlike ainetega kokkupuude töökohtadel.

Eelmisel aastal ütles ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon, et maailma pidevalt kasvava elanikkonna toitmiseks peaks aastaks 2050 toidu tootmine üle maailma suurenema 70% ning et põllumajanduse efektiivsuse suurenemine jääb oodatavast rahvastiku kasvust väiksemaks. Professor Hertwichi sõnul on oluline, et arengumaad, kus toimub suurem rahvastiku kasv, ei tohiks järgida läänelikku mudelit tarbimise suurenemisel. Samas, arenenud maade ülesandeks on välja töötada paremad tehnoloogiad taastuvenergia ja maa niisutusmeetodite osas.

 

Lihasöömine muutub sama ebapopulaarseks nagu joobes juhtimine?

Endine Suurbritannia valitsuse nõunik lord Stern of Brentford avaldas juba 2009. aastal arvamust, et globaalse kliimamuutuse tingimustes peaks inimesed pöörduma rohkem taimse dieedi poole, kuna liha tootmine raiskab väga palju loodusressursse ning saastab keskkonda. Ta ennustas, et inimeste mure süsinikujalajälje osas muudab liha söömise sotsiaalselt sama eemaletõukavaks kui purjuspäi sõiduki juhtimise. Ta kommenteeris, et olles 61 aastat vana, on suhtumine joobes juhtimisse tema noorusajaga võrreldes oluliselt muutunud ning inimesed muudavad pidevalt oma seisukohti selle osas, mis on vastutustundlik käitumine.

Kampaania “Lihavaba esmaspäev“ (Meat Free Monday), millele on andnud avaliku toetuse ka sellised kuulsused nagu Paul McCartney, Chris Martin ja Sheryl Crow, propageerib ideed vähendada lihasöömist ning vähemalt ühel päeval nädalas mitte liha süüa.

 

Allikad: The Guardian 1, FAO, The Guardian, Meat Free Mondays

Foto: pasturetoprofit.blogspot.com

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt