Nutikad arvestid ühendavad tarbijad globaalsesse nuhkimisvõrku

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

18. november 2013 kell 12:30



10. oktoobril andis Rootsi veebiraadiole Red Ice Radio intervjuu filmi “Take Back Your Power“  (2013) režissöör Josh del Sol. Kogu maailmas on kommunaalettevõtted ja valitsused asendamas elektri-, gaasi- ja veearvesteid uue põlvkonna „nutikate“ arvestitega, millel on inimtegevuse jälgimise võimekus, kasutades selleks maksumaksjate raha. Aga milline on nende hind meie õiguste, rahakoti, julgeoleku ja tervise suhtes?

 

Mis on nutikas arvesti?

Traditsioonilised elektrimõõdikud meie kodudes on analoogsüsteemiga ja töökindlad, arvestades seda, kui palju kasutatakse majapidamises elektrienergiat. Viimase kümne aasta jooksul on hakatud kasutama uusi kalleid ja “tarku“ plastist digitaalse süsteemiga arvesteid, mille üheks eesmärgiks on kahepoolne suhtlemine tarbija ja teenusepakkuja vahel lisaks elektrienergia arvestamisele. Kommunikatsiooniks aga saadab mõõtja välja magnetlaineid iga paari sekundi tagant, suheldes niimoodi teiste koduväliste mõõdikutega ja moodustades “targa“ võrgustiku. Nutikas arvesti suudab suhelda ka WiFit kasutavate koduseadmetega.

 

Mis on tark võrgustik?

See on globaalne võrgustik, mis suudab koguda infot kõigest kodus toimuvast reaalajas ja seejärel saadab selle info näiteks NSA-le ja valitsustele, ning nad on isegi tunnistanud, et tahavad müüa seda infot avatud turul. Samuti on nutikad seadmed suutelised tuvastama nägusid, häält ja võivad isegi analüüsida mustrite põhjal inimese tuju. Sellele kõigele lisandub küberjulgeolekurisk, mis tähendab, et meie koju võidakse nutika arvesti kaudu sisse murda.

Elektrienergia arvestamine on vaid üks seadme omadustest, mille varjus proovitakse seda tarka võrgustikku luua. Euroopa Liidul on plaanis investeerida 700 miljardit eurot sellisesse keskjuhtimisega kontrollsüsteemi järgmise 17 aasta jooksul ja on oht, et lõpuks lülitatakse kõigil majandusprogrammist keeldujatel vesi, gaas või elekter välja.

 

 

Kui paljud inimesed on võidelnud selliste mõõdikute paigaldamise vastu?

Võimalik, et väga paljud inimesed on kirjutanud oma kommunaalteenuse pakkujale kaebuse, seega on see üsna levinud probleem. Alles hiljuti viis Arizonases elav naisterahvas linnavolikogule filmi “Take Back Your Power“ DVD, et teavitada neid mainimata jäänud detailidest. Samuti kasutatakse paigaldamise kampaanias hirmutamist. Ühel perel võeti elekter ära seitsmeks nädalaks ja näiteks kaks pereema said karistada, kuna sekkusid mõõdiku installeerimise protsessi.

 

Millised on nutika arvesti põhjustatud terviseriskid?

Enamik mõõdikuid töötab 900-MHz ja 2,4-GHz sagedustel ja magnetlainete väljastamine toimub keskmiselt iga paari sekundi tagant. Teaduslikult on tõestatud, et selline radiatsioon ja energiatihedus tekitab elusorganismidele bioloogilisi kahjustusi. Paraku aga võimuorganid ja teenusepakkujad ignoreerivad arvukaid teaduslikke katseid, kuna nende tulemused ei ole kooskõlas nende tegevuskavaga. Arvesti radiatsioon on ligikaudu 8000 korda kõrgem kui mobiiltelefonil rääkimise ajal ja selle kiirgus ulatub kaugele. Seetõttu kannatavad inimesed sageli peavalude käes, ei maga hästi ja neil võib esineda probleeme viljastumisel – need on vaid mõned kõrvalnähud, millest vilepuhujad, arstid ja uurimistööd on kirjutanud.

 

 

 

 

Fotodel on verenäidised enne ja pärast nutika arvesti mõjuväljas viibimist. Võimalike terviseriskide kohta saad lugeda siit.

 

 

Kuula saadet siit.

Vaata filmi “Take Back Your Power“

Josh del Soli veebileht

Fotod: sacredfireradio.com, emfsafetynetwork.org, 1.bp.blogspot.com, thetruthaboutsmartgrids.org, innerguideempowerment.com

 

Toimetas Laur Raudsoo

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt