Veel üks näide, et keelud ei aita: inimesed õigustavad salakaubandust

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

9. märts 2013 kell 9:37



 

Eestis leiab ligi kolmandik inimestest, et illegaalsete kaupade tarbimine on 2012. aastal kasvanud, selgub Turu-uuringute AS-i korraldatud küsitlusest. Näiteks arvas viiendik Eesti suitsetavatest elanikest, et juhul kui keelustataks mentooli ja peenikese läbimõõduga sigaretid, otsiksid nad selliseid salaturult. Leedus läbiviidud küsitluses vastas kolmandik, et on ostnud salakaupa, vahendas BNS.

 

Leedu Vabaturu Instituudi initsiatiivil läbi viidud arvamuskäsitluse järgi tajub Lätis ja Leedus salakaubanduse osakaalu kasvu lausa pool küsitletutest. Kõigis Balti riikides peetakse salaturu osakaalu kasvu põhjuseks kõrgete aktsiiside kõrval ka täiendavate regulatsioonide kehtestamist, teatas ettevõte.

“Nii käesoleva kui ka eelmise aasta uuringutulemused näitasid, et kõigis kolmes Balti riigis peetakse salakaubandust soodustavateks teguriteks kõrgeid aktsiise ning madalaid või vähenenud sissetulekuid,” kommenteeris Turu-uuringute AS uuringujuht Iivi Riivits-Arkonsuo. “Kuid on märkimisväärne, et sel aastal toodi nende tegurite seas välja ka uute keelustavate regulatsioonide kehtestamine, mis võib tingida täiendava isikliku huvi illegaalsete kaupade vastu.”

Uuringu käigus selgus, et juhul kui jõustub Euroopa Komisjoni tubakadirektiivi, millega keelustatakse mentooliga ja peenikese läbimõõduga sigaretid, arvas viiendik Eesti elanikest, kes suitsetavad, et nad otsiksid selliseid sigarette salaturult.

Leedus tehtud uuringu kohaselt õigustas tervelt 62 protsenti vastanutest salasigarettide, -alkoholi ja -bensiini tarbimist ning tervelt kolmandik vastas, et nad on salakaupa ostnud.

Eestis küsitles Turu-uuringute AS kasutades esinduslikku juhuvalimit silmast-silma 1003 inimest. Kokku küsitleti kolmes riigis 3033 inimest vanuses 18-75 eluaastat.

 

Allikas: BNS

Loe lisaks: Eesti Päevaleht – “Marek Helm: salakütuseäri ei ole meie riigis see, millele peaks kaasa tundma”

Postimees – “Salakaubandus Eesti-Vene piiril: odav alkohol siia, kallis alkohol ja odavad riided sinna”

 

Toimetas Mariann Joonas

 

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt