Saade kullavandenõust: kulla hinnaga manipuleeritakse võimu nimel

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

19. november 2014 kell 13:03



USA dokumentaalseriaal “America’s Book of Secrets“ (“Ameerika saladuste raamat“) pühendas hiljuti ühe saate kullaga seonduvate skandaalide, kuulujuttude ja ennustuste tutvustamisele. Juttu oli ka kulla rollist ajaloos, üha enam levivatest kullakangide võltsimisjuhtumitest ning muudest kullakauplejate poolt kasutatud petuskeemidest. Saates saavad sõna muuhulgas USA endine minister Robert Reich, kullaga tegelevad suurärimehed Mike Maloney ja James Anderson, kullabörsiga tegelev Peter Schiff, majandusteadlane ja investeerimispankur James G. Rickards ja teised kullamaailma nimekad tegelased.

 

Üks peamisi kulda puudutavaid teooriaid seisneb selles, et USA valitsus kruvib kulla hinda kunstlike meetodite abil alla eesmärgiga koondada võimalikult suur osa maailmas olevast kullast USA riigi omandisse, saades ühtlasi ebaõiglast kasu ka ainult riigivõimudele teada olevast kullabörsi puudutavast siseinfost. WikiLeaksi dokumentidest selgub, et lisaks USA-le tegeleb salajase suurtes kogustes kulla kokkuostmisega ka näiteks Hiina valitsus. Mitme suure kulla-aarde leiule järgnevalt on USA võimud käitunud seadusevastaselt, et takistada kulda eraisikute kätesse langemast.

President Nixoni poolt 1971. aastal allakirjutatud määrusega lõpetati USA-s kullastandardi kasutamine, st dollari väärtus lahutati näiliselt kulla väärtusest. Saates selgitatakse, miks sularaha ilma kullastandardi poolt määratud piiranguteta juurdetrükkimine on mõjunud USA majandusele ruineerivalt ja soodustanud korruptsiooni ning rahaturuga võimu nimel manipuleerimist. Väidetavalt jagavad USA võimud ka valeandmeid nende käsutuses olevate kullareservide tegeliku mahu kohta ja Dominique Strauss-Kahn olevat kaotanud lavastatud seksiskandaali tõttu oma Rahvusvahelise valuutafondi juhi koha just seetõttu, et soovis USA föderaalreservi kullavarusid auditeerida. Föderaalreserv hoiustab lisaks USA kullale ka paljude välisriikide ja rahvusvaheliste organisatsioonide kulda, kuid on praktiliselt keeldunud välisriikide nõudmise peale kulda neile tagastamast, lükates tagastamise edasi kaugesse tulevikku. Samuti on föderaalreserv keeldunud laskmast asjaosalistel oma kullavarusid hoidlates ise üle vaadata.

Lisaks arvatakse, et kuna föderaalreservi suurim kullahoidla ja suure JP Morgan Chase’i korporatsiooni kullahoidla asuvad samal sügavusel kõrvuti paiknevate hoonete maa-alustes ruumides, siis see annab hüpoteetilise tunneli abil võimaluse USA riigivõimudel ja erasektori finantseliidil kasutada rahvusvahelisi kullavarusid vajaduse korral ühiselt oma ressursside eksponeerimiseks. See võimaldab neil näidata oma kullareserve tegelikust suuremana.

Saates ennustatakse, et tulevikus võib kuld hakata maksma praegusest palju rohkem ja võtta pärast praeguse rahasüsteemi kokkukukkumist koguni uuesti üle peamise maksevahendi rolli.

Vaata eestikeelsete subtiitritega saadet siit:

(NB! Parima kvaliteediga vaatamiseks vali pärast “Play” vajutamist ülevalt “Quality” ja 720/HD)

 

 

Tõlkis ja toimetas Kaarel Veskis

 

Allikas ja lisalugemist: America’s Book of Secrets, Kulla hinnaga manipuleerimine on sattunud uurimise alla”

Foto: spactregroup.wordpress.com

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt