Sääsehooaeg on täies hoos: miks sääsed eelistavad mõningaid inimesi teistele?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

10. juuni 2023 kell 11:56



Sääsehooaeg on taas kätte jõudnud. Kui enamiku inimeste jaoks tähendab see tüütute putukate eemale vehkimist, siis mõne jaoks võib see tähendada pidevat hirmu potentsiaalselt väga raske allergilise reaktsiooni ees. Samamoodi nagu inimeste reaktsioon sääsehammustustele on erinev, erineb ka see, kui palju me sääski ligi tõmbame. Mõne inimese ümber on suveõhtutel pidevalt parv näljaseid vereimejaid, samas kui teine puhub eemale vaid mõne üksiku üritaja. Miks see nii on? Kuidas need putukad oma ohvreid valivad?

 

Sellele küsimusele on vastust püütud leida nii rahvatarkusest kui ka teaduse abiga. Kõigile sobivat ühest vastust on tõenäoliselt võimatu leida. Kuid on mitmeid huvitavaid lähenemisi, mida tasub kaaluda.

Sääski meelitavad ligi ja peletavad kindlad “lõhnad”. Higi, kehasoojus, süsihappegaas, piimhape ning mõningad kehahooldustoodete lille- ja puuviljalõhnad on sääskede jaoks roheliseks lipukeseks – siit saab süüa!

Paljud eeterlikud õlid aitavad aga sääski eemale peletada – näiteks sidrun ja sidrunhein, eukalüpt, rosmariin, lavendel, kaneel, neemipuu, teepuu ja paljud teised.

Kõige lihtsam viis sääski peletada on vähendada neile meeldivaid lõhnasid – loputada higi kehalt enne, kui see bakterite toimel tugevamini lõhnama hakkab. Sääski tõmbab ligi eelkõige see lõhn, mis tekib higist bakterite ainevahetuse toimel. Seejärel võib kasutada eeterlikke õlisid, mis aitavad kehalõhna maskeerida ning sääski eemale peletada. Kuna aga iga lõhna reaktsioon inimese nahal on erinev, siis vahend, mis ühel inimesel väga tõhusalt

Palun oota...
TEGEMIST ON TASULISE ARTIKLIGA, EDASI LUGEMISEKS PALUN VALI MAKSEMEETOD


Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt