Geelküüned võivad suurendada nahavähi riski

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

27. märts 2013 kell 10:58



 

Miljonid naised üle maailma naudivad maniküüri- ja pediküüriteenuseid, samas näitab hiljutine uuring, et pikaajaline ja tihe geelküünte paigaldamine võib suurendada nahavähi riski.

 

 

Väljaande CBS New York hinnangul on geelküüned populaarsed just seetõttu, et nad kaitsevad oma küüsi murdumise eest. Polümeeri sisaldav geel kõvastub kokkupuutel ultraviolettvalgusega ning siin on tegemist sellesama UV kiirgusega, mis on kasutusel ka solaariumides, põhjustades nahavähki, sh melanoomi. Kunstlik UV valgus suurendab nahavähi arenguriski ja ka naha enneaegset vananemist.

 

Teiseks probleemiks on nii lakis kui ka geelküünte eemaldamisvahendites sisalduvad kemikaalid. Sellised ühendid võivad põhjustada dermatiiti, allergiaid ja nahakuivust.

 

Nahavähi teket on seostatud geelküünte paigaldusel kasutatava UV kiirgusega juba varemgi, 2009-ndal aastal ilmus sellealane uurimus ajakirjas Journal of the American Medical Association.

 

Allikas: ERR Teadus

Toimetas: Meeli Seermaa



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt