Laser aitas laborirottidel sõltuvusest vabaneda

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

4. aprill 2013 kell 18:50



 

Sõltuvusest on raske lahti saada, olgu selleks siis narkootikumi-, alkoholi- või mõni muu sõltuvus. Kuid Ameerika teadlastel on nüüd õnnestunud sõltuvust väga lihtsalt sisse ja välja lülitada. Väike laserisähvatus ja rott on kokaiinisõltuvusest prii. Väike sähvatus teist värvi laserkiirega ja sõltuvus on tagasi, kirjutab ERR-i teadusportaal.

Teadlased eesotsas Antonello Bonciga San Francisco California Ülikoolist ja Johns Hopkinsi Ülikoolist lähtusid uurimistöös varem välja selgitatud tõsiasjast, et kokaiinisõltlastel, olgu inimestel või rottidel, on otsmikusagara ajukoore närvitegevus väga loid.

Sellest sugenes mõte, et kui otsmikusagara närvirakke aktiveerida, siis võiks sõltuvus nõrgeneda. Ja laserkiire abiga nad siis neid rakke aktiveerisidki, aga ka passiveerisid, ja rottide sõltuvuskäitumine muutuski loodetud viisil.

Et laserkiir närvirakkudele mõjuks, pidid teadlased tegema veidi eeltööd. Nad muutsid natuke rottide geene, nii et roti otsmikusagara ajukoore närvirakud hakkasid sisaldama rodopsiine, valgustundlikke valkaineid. Laserivalgus mõjutaski siis neid rodopsiine, aga selle tulemusena muutus ka närvirakkude eneste aktiivsus. Niisugust uurimistehnilist võtet on varemgi kasutatud ja seda nimetatakse optogeneetikaks.

Avastusest loodetakse kasu ka inimestest narkosõltlaste ravil. Inimese aju keegi laserkiirega valgustama ei hakka, aga lootust on, et sama töö võib ära teha tugev magnetväli. Lootust on seepärast, et depressiooni sümptomeid juba magnetstimulatsiooniga ravitakse.

 

Allikas: ERR Teadus

Loe lisaks: Science Daily

Foto: SXC

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt