Koolidesse saadetud ninatestid võivad sisaldada laste tervist kahjustavat ainet

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

16. november 2021 kell 11:05



Foto: Helje Mets

“Haridus- ja Teadusministeeriumi poolt 5 miljoni euro eest ostetud 2 miljoni Covid-testi puhul ei ole küsimus mitte ainult hanke läbipaistvuses, vaid ka testide ohutuses. Käesoleva aasta oktoobris avalikustas Euroopa Komisjon toidulisandite piirnormid, milles käsitleti etüleenoksiidi (EO) ohtlikkust ning seati täiendavad nõuded ka lastele mõeldud toodetele. Sellest tulenevalt peavad Euroopa Liidu liikmesriigid menetlema etüleenoksiidiga saastunud tooteid ühtemoodi. Kõik tooted, mis sisaldavad selliseid koostisosi või lisaaineid, mis on saastunud antud ainega, tuleb turult tagasi kutsuda,” kirjutab õpetaja ja endine keskkonnaministri nõunik Robert Kiviselg.

 

Selle peale on Põllumajandus- ja Toiduamet kutsunud kaubandusest tagasi terve hulga etüüleenoksiidi sisaldavaid tooteid, nagu näiteks Twix, Snickers, Bounty, M&M´s jäätised, Premia mango sorbett, maasikaglasuuriga sõõrikud jne. Kuid see teema puudutab ka Covid-teste, sest koolilastele soetatud ninatestide proovivõtupulgad on steriliseeritud just sellesama ainega.

 Nasofarüngeaalse kiirtesti pakendil on märgitud: [STERIILNE EO]. See tähendab, et pakendi sees olev tampoon steriliseeritakse etüleenoksiidiga. Foto: erakogu

 

Põllumajandus- ja Toiduamet oli oma otsuses resoluutne, kuid nende pärusmaaks on vaid toiduained. Kahetsusväärsel kombel ei ole Terviseamet seda teemat kommenteerinud. Lastelt on aga alates novembri algusest mitu korda ninaproove võetud ning tõenäoliselt kantserogeenset ainet sisaldava vatipulgaga nina limaskesti hõõrutud.

Etüleenoksiid on biotsiid, mida kasutatakse Euroopa Liidu välistes riikides laialdaselt toidu ja meditsiinivahendite steriliseerimiseks ning selle tarbimine võib inimese tervisele omada kantserogeenset mõju. See võib põhjustada leukeemiat, rinnavähki, loodete väärarenguid, iseeneslikku aborti jne. Sissehingamisel tekkib äge mürgistus, mille tagajärgedeks on iiveldus, oksendamine, neuroloogilised vaevused, bronhiit jne. Inimeste lühiajaline kokkupuude põhjustab peamiselt kesknärvisüsteemi häireid, depressiooni, silmade, naha ning limaskestade ärritust. Pikaajaline kokkupuude etüleenoksiidiga võib lisaks eelpoolmainitud  vaegustele tuua kaasa ka tõsisemaid aju ja närvide toimimise häireid.

Läänemaailmas on etüleenoksiidi kasutamine tema toksilisuse tõttu järjest vähenev, samas kasutatakse teda arengumaades (näiteks Aafrika riikides) väga laialdaselt.

 

Koolijuht, õpetaja, lapsevanem!

Laste tervise huvides tuleks sellisest testimisest kohe loobuda, kuni Terviseamet ning Haridus- ja Teaduministeerium on selgeks teinud, kui ohutu on lapsi sel viisil potentsiaalselt toksilist ainet sisaldava vatitikuga testida.
Arvesse tuleb võtta, et etüleenoksiidiga steriliseeritud vatitikuga ülepäevast testimist on planeeritud nädalateks ja võib-olla kuudeks.

Parem karta kui kahetseda!

 

Robert Kiviselg

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt