2021 esimese 2 kuuga proovis end tappa sama palju lapsi kui terve 2020 aasta jooksul

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

30. september 2021 kell 9:52



Foto: esthermm / Adobe Stock + Canva

Eesti Päevaleht on avaldanud raputava artikli “Tänavu on proovinud endalt elu võtta mitu korda rohkem lapsi kui mullu“, kus tuuakse välja, et selle aasta esimese kahe kuuga proovis endalt elu võtta sama palju lapsi kui terve eelmise aasta jooksul. Sellekohase info edastas Riigikogule eile toimunud seminaril Tallinna lastehaigla vaimse tervise keskuse juht Anne Kleinberg.

 

Anne Kleinberg märkis, et nad on sellest aastast hakanud lugema, kui palju lapsi jõuab igas kuus suitsiidikatse tagajärjel lastehaiglasse. Kui varem oli see arv aasta peale umbes 30, siis sellel aastal on olnud tohutu kasv: igas kuus jõuab enesetapukatse tõttu lastehaiglasse kuni 20 last. „Sel aastal tuli jaanuari ja veebruariga 30 täis,” tõi Kleinberg esile.

 

Lapsed ja tahtlik enesevigastamine

Sama probleemi illustreeris ka poolteist nädalat tagasi väljaandes Pere ja Kodu ilmunud lugu “Kolmandik Eesti kooliõpilastest vigastab end tahtlikult“, kus mitu pere jagavad enda lugu laste lõikumisega (žiletiga end tahtlikult lõikamine, mis on enimlevinud enesevigastamise vorm) toimetulekuga.

Lapsed teevad endale füüsiliselt valu selleks, et oleks lihtsam taluda hingelist valu ja kannatust. Artiklis tuuakse välja, et lapsed tihti ei tule selle pealegi, et nad võivad end vigastades ka ära tappa ja on juhtumeid, kus enesevigastamisele ärgitavad sõbrad (“sõbrad”) internetis.

Pere ja Kodu artikli lõpus jagatakse järgimisi soovitusi:

Kui näed oma lapsel enese­vigastamise märke

• Ära vihja lapse isekusele ega oma valule ega ütle, et enesevigastamine on kerge lahendus.
• Samuti ära avalda arvamust, et ta üritab niiviisi manipuleerida.
• Ära võrdle last teistega.
• Anna märku, et oled lapse jaoks alati olemas, ja paku tuge.
• Tõsta esile ta tugevad küljed ja peegelda ta võimalikke tundeid.
• Tuleta lapsele meelde aega, mil tal oli jõudu rohkem, ja paku abi hea enesetunde taastamiseks.
• Eesti keeles on kättesaadav eneseabiäpp “Ära tee”, mis aitab enesevigastamise tungi vaigistada ja pinget lõõgastuse abil maandada. Inglise keelt kõnelejad saavad kasutada äppi CalmHarmDistrACT või iCope.
• Kui laps ütleb, et ei suuda loobuda, siis soovita tal vahetada keskkonda, näiteks minna õue jalutama, jooksma, rattaga sõitma.
• Vahel aitab, kui laps sõlmib endaga 15 minuti kokkuleppe. Näiteks lükkab enesevigastamist 15 minutiks edasi. Selle aja sees võib enesevigastustung väheneda või taanduda.
• Palu tal kasutada viie meele aktiveerimise võimalusi ehk tekitada tugevaid aistinguid, näiteks hoida jääkuubikuid nahal, vaadata 5 minuti jooksul eredat valgust, kuulata muusikat, kõndida nõelmatil.

 

Telegram julgustab lapsi toetama ja kuulama tingimusteta – enesevigastamine on appihüüd!

Kui sa tunned, et ei oska rahumeelselt oma lapsega suhelda, palun OTSI ISE ABI! Väga hea ja tasuta koolitusega lapsevanematele alustab just täna 30. septembril vanemlusmentor Tanel Jäppinen, liitu sellega siin: 7 päevaga pikema “süütenöörini”.

Taneli algatatud tänuväärne Facebooki grupp “Positiivne ja rahumeelne vanemlus” on igapäevaselt toeks üle 20 000 tuhandele Eesti lapsevanemale!

 

Kui sinu lapsel on internetisõltuvus, siis võib olla abi järgmisest kolmest artiklist, mille kirjutas endine laps-internetisõltlane abiks oma lapse sõltuvusega maadlevatele lapsevanematele. Tegime need varem tasulisena ilmunud artiklid nüüd tasuta lugemiseks kõigile:

 

Lapsed ei ole koroonaviiruse riskigrupp. Palun ärme piira nende elusid ega rakenda neile mitte ühtegi meedet, mis nende vaimset tervist võib ohustada!!! Kaotame kõik koroonameetmed!

 

Allikad: lingid artikli sees

Foto: esthermm / Adobe Stock + Canva

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt