Kas margariin ja taimeõlid on nii tervislikud, nagu reklaamides väidetakse?

2. oktoober 2013 kell 19:18



margarine_11_12_62037Tavalisi taimeõlisid ja margariini peetakse üldiselt tervislikeks ja koguni mõningaid haigusi, näiteks südame-veresoonkonnahaigusi ennetavateks toodeteks. Aga kui looduslikud need tooted siiski on? Et hinnata nende tervislikkust, vaatas loodusravipoe-ökoapteegi Eliksiir terviseuudiste portaal Loodustohter margariini ja taimeõlide valmistusprotsessi.

 

Valmistusprotsessi käigus eemaldatakse või hävitatakse suurem osa looduslikus õlis sisalduvatest toitainetest. Lisaks muudavad valmistusprotsessis kasutatavad kõrged temperatuurid ja hüdrogeenimine õlis sisalduvad rasvhapped ohtlikeks teisenditeks, mida inimese organism ei suuda omastada. Nii ongi looduslikust õlist saanud organismile võõras aine.

Meedia ja muud teabeedastajad pole olnud kuigi varmad rääkima uurimustest, mille kohaselt töödeldud taimerasvad avaldavad inimese tervisele negatiivset mõju: väheneb organismi vastupanuvõime, suureneb risk mitmesuguste kasvajate ja vähi tekkeks, samuti võivad muundunud taimerasvad põhjustada dementsust, diabeeti, enneaegset vananemist, aga ka südame-veresoonkonnahaigusi, mille vältimiseks kõnealuseid tooteid õieti reklaamitaksegi.

Taimeõlide ja margariini valmistusprotsess võeti kasutusele 1920. aastatel, kui veresoonte lupjumine ja südamehaigused polnud veel kuigi levinud, ent sellest ajast peale on nimetatud haiguste sagedus kasvanud samas tempos, nagu on üldlevinuks muutunud töödeldud taimerasvad.

 

Taimeõli valmistusprotsess

1. Seemnete jahvatamine ja õli eraldamine

Õli sisaldavad seemned, pähklid või oad jahvatatakse peeneks ja neist eraldatakse õli spetsiaalsete “lahustite” abil, millest levinumad on heksaan ja heptaan (bensiinis sisalduv süsivesinik).

2. Lahustite eemaldamine

Lahustid eemaldatakse ühendist, aurutades seda umbes 150-kraadises kuumuses.

3. Õli pleegitamine

Õli pleegitatakse ehk sellest eemaldatakse värvained (klorofüll ja beetakaroteen) spetsiaalse filtreerimismenetluse abil või töödeldes õli kuumusel 110 °C.

4. Lõhna eemaldamine

Lõhna eemaldamiseks töödeldakse kuuma õli kõrge alarõhu all 30–60 minutit. Selles protsessis kasutatakse vägagi kõrget kuumust (240–270 °C).

5. Letsitiini eemaldamine ja puhastamine seebikiviga

Sõltuvalt õlist võidakse sellest eemalda ka letsitiin ja õli võidakse puhastada seebikiviga. Seebikivist moodustuvad õlisse seebid, mille eemaldamine nõuab lisatöötlust.

6. “Talvine töötlus”

“Talvine töötlus” sisaldab õli jahutamist ja filtreerimist, mis väldib sette tekkimist õlisse, kui seda säilitatakse külmkapis.

7. Hüdrogeenimine

Margariini ja taimerasva valmistamiseks töödeldakse õli vesinikuga, mis muudab õli kõvemaks (nii on seda lihtsam leivale määrida). Selles protsessis töödeldakse õli kõrgel kuumusel (120–210 °C) ja kõrge rõhu all 6–8 tundi. Abivahendina kasutatakse metallikatalüsaatorit, milleks on tavaliselt nikkel või nikkeli-alumiiniumi ühend. Katalüsaatorit võib vähesel määral jääda ka valmistootesse. Õli hüdrogeenimine võib olla osaline või täielik. Mõnel pool kasutatakse õli tahkestamiseks hüdrogeenimise asemel nn kristalliseerimismeetodit.

8. Lisaained

Et margariin omandaks meeldiva, võid meenutava välimuse ja “vitamiinirikka” koostise, lisatakse sellele veel mitmesuguseid lisaaineid ja kunstlikke vitamiine.

Õnneks leidub “surnud” taimerasvadele looduslik alternatiiv: külmpressitud oliiviõli õigemini külmtilgutatud oliivõli ja värske lisaaineteta taluvõi!

 

Allikad: Eliksiir, Loodustohter

Loe lisaks: The Real Food Guide, Wellness Mama, Õhtuleht

Foto: 60minuteprogram.com

 

Toimetas Mariann Joonas