Mis on ghee ja kuidas seda valmistada

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

22. jaanuar 2014 kell 19:44



Ghee või ghii on peamiselt India köögis kasutusel olev rasvaine. Eksootilise nime taga ei ole midagi keerulist – tegemist on selitatud võiga, millest on eemaldatud viimasedki piimavalgu jäägid, nii et alles jääb vaid puhas rasvaine. Ghee valmistamise protsess on veidi pikem, kui või selitamine. Ajurveeda tekstides on juba sajandeid tagasi kirjutatud, et kõikides inimtoiduks sobivatest rasvadest on Ghee inimesele parim. Seda kasutatakse nii toidu kui ravimina, et toita keha kudesid, puhastada toksiinidest, parandada silmade tervist, alandada kolesterooli, tugevdada immuunsüsteemi ja toetada elujõudu üldises plaanis.

 

Lääne inimestel on rasvade osas viimase 30 aasta jooksul välja kujunenud keeruline suhe. Meie vanaemad kasutasid julgelt võid ja searasva, kuni need kuulutati kõige ebatervislikemateks toiduaineteks ning pakuti selle asemel margariini. Mõne aja pärast tuli välja et margariini kasutusmugavus ei kaalu üles seda, et see sünteetiliselt valmistatud rasvaine on kordades ebatervislikum, kui ükski looduslik variant. Gheed on kasutatud juba aastasadu ning moodsad toitumisteaduste suunad, mis muutavad igal aastal ning on sageli juhitud tööstuste huvidest, kahvatuvad selle teadmiste hulga kõrval, mis sisaldub India traditsioonilises meditsiinis.

Ajurveedakirjandus kirjeldab gheed kui “aju toitu”, sest ta teravdab mõistust ja parandab mälu. Ghee soodustab seedimist, ärritamata magu ja aitab tasakaalustada mao happelisust. Ghee aitab kanda maitseainete ja teiste toiduainete raviomadusi keha kudedesse ja rakkudesse, mistõttu loetakse teda ajurveedas toiduaineks, mis toob head tervist, elujõudu ja pikaealisust. Ghee on samuti hea kuiva naha korral, toimides niisutavalt ja toitvalt keha seest väljapoole. Gheed võib kasutada ka välispidiselt naha võidmiseks.

Ajurveedas kasutatakse gheed keha puhastamiseks toksiinidest. Idee rasva abil keha puhastamisest näib esmapilgul loogikavastane, kuna veel ja puuviljadel põhinevad mürkide eemaldamise meetodid on enam levinud. Kuid mitmed uuringud on näidanud, et sellel metoodikal on tõepõhi all – rasvlahustuvate mürkide eemaldamiseks, sealhulgas raskemetallide ja pestitsiidide eemaldamiseks on rasv väga vajalik. Veel ja puuviljadel põhinev puhastumine eemaldab peaasjalikult vees lahustuvaid toksiine ning liialt rasvavaene dieet võib osutuda aju tervist kahjustavaks.

Rasvad aitavad maitseid välja tuua ning India köögis kasutatavad vürtsid ei maitseks ilma gheeta pooltki samamoodi. Kuigi gheed võib leida ka valmiskujul, on veel parem seda ise teha. Vali võimalikult puhtast piimast valmistatud või, parimal juhul mahetoodang ning kuumuta seda madalal kuumusel paksupõhjalises roostevabas anumas. Lase sellel veidi keeda ning 7-10 minuti pärast märkad, et keemise mulin on muutunud ning selles on kuulda kohati praksumist. Vedelik on kuldkollane ning anuma põhjas näed pruunikat tahket ainet. Eemalda ghee pliidilt ning kurna läbi tiheda riidetüki klaasanumas. Lase sellel jahtuda, sulge kaas ning säilita toatemperatuuril või külmikus.

Põhjalikuma ghee tegemise õpetuse leiad näiteks Hingepeegli või Gauranga lehelt.

 

Allikad: Mind Body Green, Wikipedia, WH Foods, Gauranga

Foto: paleospirit.com

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt