Mida saame õppida sellest, kuidas meie vanavanemad sõid

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

4. august 2020 kell 15:30



OrganicGardenFlourSackMamaNäib, et iga järgmine põlvkond on aina haigem kui eelmine. Kuigi toitumisteadlased leiavad, et meie toitumine on viimase 50 aastaga oluliselt paranenud, näitab reaalsus hoopis midagi muud. Meie vanavanemad tegid ise võid, praadisid searasvaga, jõid täisrasvast piima ning tegid rasket füüsilist tööd, aga paljud neist on veel praegugi kõrges vanuses hea tervise juures. Tänapäeval me aga vähendame süsivesikuid, eemaldame rasva, küpsetame vähem, sööme rohkem, tarbime geneetiliselt modifitseeritud ja sünteetiliselt magustatud töödeldud toite ning veedame suurema osa aega istudes.

 



Austraalias New South Walesi osariigis talus üles kasvanud John Golding, kes on tänaseks vanaisa kaheteistkümnele lapselapsele, ütleb, et tema lapsepõlves oli toitu alati napilt. Igas peres oli 7–9 last ja toidukordadel ei jätkunud kunagi teist portsjonit. Ülesöömine oli välistatud ja ka leiva tarbimist tuli piirata, et see liiga ruttu otsa ei saaks. Ja muidugi oli igal perel oma suur köögiviljaaed.

Kalorite piiramine pikendab eluiga

Ameerika ajakirjanik ja aktivist Michael Pollan kirjutab väljaandes The New York Times Magazine, et me peaksime kõik vähem sööma. Suur hulk teadustöid viitab sellele, et lihtsalt vähem söömine aeglustab vananemisprotsessi ning on parim viis toitumise abil vähki ennetada. Loomkatsetel on leitud, et piiratud kalorsusega dieedil olevad rotid vananevad ilma tavapäraselt vanusega kaasnevate haigusteta, er



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.