Avaloni külluse tseremoonia ja sütelkõnd Kirna mõisas & galerii Inglismaal toimunud pidustustest

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

25. mai 2016 kell 15:57



Belatne Blastonbury 2016 (9)Selle kevade pühal sündmusel Beltane’i pidustustel Glastonburys Inglismaal osales ligi 6000 inimest rohkem kui 40 riigist. Eestit käis esindamas Taevas ja Maa keskus. Tänavu korraldatakse tseremoonia esmakordselt ka Eestis – sel laupäeval, 28. mail Kirnas.

 

Beltane’i kevadpidustusi 1. mail tähistatakse väga suurejooneliselt paljudes kultuurides, sest see on kõige võimsam “sabat” kõigist kaheksast sabatist maailmas. Beltane’i pidustused sümboliseerivad külluse energiat, väljumist pimedast talveenergiast valguseenergiasse. Ülistatakse elujõudu, elluärkamist, sündi ja kogu elava loomist. See on elu algus ja elu jõud.

Vanade tavade kohaselt said sel tähtsal päeval aastas kokku teadjanaised. Jagati tarkust, teadmist ja kogemusi. Räägiti elust, sünnist ja tärkamisest. Õhtul istuti lõkke juures ja nauditi seltskonda, tantsiti ja pidutseti. Pidustuste käigus korraldatakse siiani palju tseremooniaid: hommikune päikesetõus, maiposti punumine, külluse ja elava äratamise rituaalid, ühispalved, puhastused, armastuseenergia üleskutsumine, tulerituaalid, loodusjõudude ülistamine jpm.

 

Avaloni külluse tseremoonia Kirna mõisas

Esmakordselt korraldatakse Eestis Avaloni külluse tseremoonia, mis toimub 28. mail Kirna mõisas. Tseremooniat juhib Inglismaal asuva Avaloni keskuse tsertifitseeritud ja pühitsetud tseremooniate läbiviija, Heli Salf.  Vaata pidustuste kava ja nimekirja, mida kaasa võtta, SIIT.

Legendid. Legendide kohaselt näeme pidustuste päeval rohelist meest metsast (Greenman), kes kehastab looduse rohelust ja jõudu. Naist punases, kes sümboliseerib elule tärkavat lilleõit roheluse keskel. Esile tuuakse koostööd loomade ja haldjatega.

Sütelkõnd ja tulerituaal. Tuli on saatnud inimkonda aegade algusest. Tuld kardetakse ja tuld austatakse. Armasta tuld ja tuli armastab sind. Austa tuld ja tuli austab sind. Tuli loob energiat ja tuli on ise energia.
Sütel kõndimine või üle tule hüppamine on iidne rituaal, läbi mille sulanduvad inimesed tulega. Tuli puhastab vana energia ja vanad mustrid kehas ning hinges, ühendades maaga ja andes jõudu. Trummid põrutavad energia lahti ja annavad rütmi. Palved tuleinglitele on rituaali üks osa.

 

Galerii Beltane’i pidustustest Inglismaal

Vanade tavade kohaselt kogunevad Beltane’i kevadpidustustel teadjanaised.

Belatne Blastonbury 2016 (1)

Belatne Blastonbury 2016 (4)

Belatne Blastonbury 2016 (16)

Naised punases sümboliseerivad elule tärkavaid lilleõisi roheluse keskel.

Belatne Blastonbury 2016 (12)

Belatne Blastonbury 2016 (35)

Legendide kohaselt näeme pidustuste päeval rohelist meest metsast (Greenman), kes kehastab looduse rohelust ja jõudu.

Belatne Blastonbury 2016 (22)

Belatne Blastonbury 2016 (47)

Belatne Blastonbury 2016 (20)

Belatne Blastonbury 2016 (25)

Belatne Blastonbury 2016 (27)

 Beltane’i pidustused sümboliseerivad külluse energiat.

Belatne Blastonbury 2016 (39)

Pidustuste käigus korraldatakse palju tseremooniaid.

Belatne Blastonbury 2016 (21)Belatne Blastonbury 2016 (41)

Belatne Blastonbury 2016 (18)

Belatne Blastonbury 2016 (40)

Belatne Blastonbury 2016 (36)

Tuli loob energiat ja tuli on ise energia.

Belatne Blastonbury 2016 (2)

Belatne Blastonbury 2016 (48)

Vaata videot:

 

Allikas: Taevas ja Maa

Fotod: erakogu

 

Toimetas Ksenia Kask

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt