Estas Tonne: igal inimesel on kaks lugu – personaalne lugu ja kosmilise olendi lugu

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

25. oktoober 2016 kell 17:00



-=for the love of light=-Estas Tonne on tänapäeva trubaduur, Venemaal sündinud kitarrivirtuoos, kes on aastaid rännanud maailma ühest otsast teise. Lisaks kitarrimängule on ta inimesi kõnetanud ka oma lihtsalt mõistetavate ent sügavate mõtteavaldustega.

 

Estas alustas kitarrimänguga juba 8-aastaselt ja oma tänavamuusiku karjääriga selle sajandi alguses. Tema leivanumbriks oli mängida igas linnas ühel õhtul ja ta andis aastaid iga päev kontserte, milles peitub ilmselt ka tema edu saladus. Tonne spontaansed tänavakontserdid, mida inimesed on üles filminud ja Youtube`i postitanud, on temast teinud maailmas väga tuntud muusiku, kes esineb festivalidel ja kontserdisaalides, aga kõige enam armastab ta intiimseid kontserte paarisaja inimesega, nagu oli ka mullu Eestis Hobuveskis. Ta on omamoodi kitarrimaag, kellel on oma unikaalne stiil, mis on inspireeritud nii flamencost, mustlasmuusikast, bluesist kui kõigest muust, mida Estas on kuulnud ja õppinud teistelt legendaarsetelt muusikutelt üle maailma. Ta identifitseeri ennast ühegi kindla kultuuriga, vaid saab inspiratsiooni kõigest, millega kokku puutub ja mida kogeb. Estas on öelnud: “Ma otsustasin, et ei pane kitarri enne käest, kuni ma suudan kitarrikeeltega liigutada inimeste kõige sügavamaid hingesügavusi!” Seda kunsti valdab ta kuulajate arvates jäägitult.

 

Milles peitub muusika võluvägi ja kuhu võib muusika viia?

Estas Tonne nendib, et arusaam muusikast on paigast nihkunud ja me peaksime uuesti mõtestama, mis muusika tegelikkuses on. Tema jaoks on see heli pulseerimine, mis on kõiges elavas olemas. “See tehnika, mida ma kasutan, tuli läbi rännakute, kus ühe mäe taga on teine ja selle taga kolmas,” jutustab ta. “Muusika on tee, mis avaneb iga kord oma erineval moel, sellel pole vormi — seda ei saa korrata, sest heli on hetk, mil seda kuuldakse ja kuulatakse ja kui seda kuulavad tuhanded, muutub see ühtseks laineks.” Muusika või olla teraapiline nii esitajale kui kuulajale, kuid esitajale võib see olla ka personaalne, kasvõi tunnustuse otsimises või sõnumi edastamiseks. Samas on esitajal ka vastutus selles, mis sõnumi ta kuulajani viib.

 

Inimene saab end kogeda kosmilise olendina midagi luues või mediteerides

“Mis saab siis, kui ma loobun kõigest, mida ma teadsin, unustan kõik, mida mulle on õpetatud, lahkun kodustest paikadest ja luban endal muutuda tõeliseks? Võimalik, et siis saavutan uued tipud, jõuan uuele tasemele, saan tõeliseks iseendaks ja leian oma tõelise kodu.” Estas ütleb, et tõlgendusi sellele, kes, kust ja kuhu on teel, on mitmeid. Tema näeb selles esiteks inimese personaalset lugu, aga need lood tulevad ja lähevad. Aga on ka teine lugu, mida me mäletame tükikese haaval — see on kosmilise olendi lugu, kes on tulnud siia oma kehasse kogema midagi, mis asub selle personaalsuse taga. Seda lugu me alles tuletame oma elus meelde ja paneme tükihaaval kokku. Meil on selleks õpetajad, kes aitavad seda lugu kokku panna. Seda saame mingil moel kogeda ka paar tundi kitarri mängides või joogas mediteerides ja sealt vastuse saada.

“Mulle räägiti, kuidas ma pean elama, kuidas pean riietuma, kuidas pean raha teenima… Mulle räägiti kõike minu elust, välja arvatud seda, kuidas ma ise mõistaksin, mis on Elu?” küsib Estas. “Kas ma tõesti pean üle elama avarii või kaotama jala või käe, et oskaksin hinnata Elu väärtust? Kas ma tõesti pean kaotama oma lähedased, mõistmaks, kui palju ma neid tegelikult armastasin? Kas ma tõesti pean kõik kaotama selleks, et… tunda naeratades sellest elust rõõmu?”

 

Kuula ka Estas Tonne muusikanäidet:

Tallinnas esineb Estas Tonne taas 7. novembril koos Pepe Danza ja Dimitri Artemenkoga. Joseph “Pepe” Danza on unikaalne nähtus tänapäeva põlvkonna muusikute hulgas, ta on omandanud laia kultuurilise mitmekülgsuse ja teda on kutsutud “maailmamuusika kehastuseks” ja “ekstreemseks multiinstrumentalistiks”.Tema pillide kogumikus on üle 300 instrumendi: löök-, puhk- ja keelpillid ning mõningad peaaegu tundmatud instrumendid, lisaks spetsiaalselt Pepele tehtud ainulaadsed käsitööpillid, sealhulgas Eestis valminud kannel. Eestist pärit Dimitri Artemenko on erakordselt delikaatne ja tundlik muusik, kes on liikunud läbi mitmete muusikažanrite ja -stiilide enne, kui leidis tee enda unikaalse heli juurde. Dimitri kasutab kaht viiulit — akustilist ja elektrilist — mis teeb tema helipaleti väga eredaks ja mitmekülgseks.

 

Uuri lisaks: Good News, Estas Tonne kontsert Piletilevis

Foto: erakogu

 

Toimetas Monika Kuzmina



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt