X

10 eurot =

Katkend Rene Bürklandi uuest raamatust “Tark tee terviseni”

8. oktoober 2016 kell 16:30



reneHiina meditsiini arsti Rene Bürklandi uuest raamatust “Tark tee terviseni. Hiina toitumisteraapia tervise tugevdamiseks ja haigustest paranemiseks” saab teada, milline toit sobib erinevatele kehatüüpidele, kuidas valida toitu vastavalt aastaaegadele, millised toidud sobivad külmetushaiguste, seedeprobleemide, ülekaalu, väsimuse, valude ja teiste tervisehädade korral. Avaldame raamatust katkendi.

 

TOITUMISTERAAPIA

Kui tänapäeva läänelikus toitumisteaduses keskendutakse põhiliselt toiduainete koostisele – makroja mikroelemendid, süsivesikud, rasvad, valgud ja kalorsus, siis hiina toitumisteraapias vaadeldakse toiduaineid teistmoodi. Toiduainete analüüsimisel kasutatakse nii subjektiivselt kui ka objektiivselt kirjeldatavaid toitude ja jookide omadusi.

Igal toiduainel on nn termiline iseloom (jahutav või soojendav), üks või mitu viiest põhimaitsest (soolane, hapu, mõru, magus, terav), mõju organile ja energiat teatud suunas (üles-, alla-, sisse- või väljapoole) liigutav toime.

 

Toidu iseloom

Nei jing: “Kui on kuumus, siis jahuta seda. Kui on külm, siis soojenda seda.”

Toidu viis omadust on kuum, soe, neutraalne, jahe ja külm. Siin ei ole mõeldud toidu füü- silist temperatuuri, vaid tema toimet kehale. See võib olla nii subjektiivne tunne kui ka objektiivselt mõõdetav kehatemperatuuri muutus.

Yang-tüüpi toiduained on olemuselt soojad ja kuumad. Need kiirendavad ainevahetust ja panevad keha rohkem soojust tootma. Yin-toiduained on jahedad ja külmad. Need aeglustavad ainevahetust ja soojuse tootmist organismis. Näiteks tšillit süües tunneme kuumatunnet, arbuusimahlal on aga jahutav mõju. Selleks, et püsida terve, tuleb tasakaalustada kehas olevad energiad – külma sümptomite korral peame sööma yang-toiduaineid (kuumad ja soojad), kuuma sümptomite korral aga yin-toiduaineid (jahedad ja külmad).

Oma olemuselt on enamik inimesi rohkem yin– või yang-tüüpi, neutraalseid tüüpe on väga vähe. Yang-tüüpi inimesed peavad tasakaalustamiseks tarbima rohkem jahutavaid toite (yin), yin-tüüpi inimesed aga soojendavaid toite (yang). Oma kehatüübi määramisest tuleb juttu hiljem.

 

Kuuma toimega toiduained

Kuuma toimega toiduained tugevdavad yang’i ning soojendavad organismi ja siseorganeid, tekitades subjektiivset kuumatunnet või kehatemperatuuri tõusu. Sellised toiduained stimuleerivad verevoolu ja qi liikumist, lõõgastavad veresooni ja parandavad kudede verevarustust. Need suunavad qi kehas ülespoole (võivad tõsta vererõhku) ja välispinnale, parandades perifeerset verevarustust.

Kuuma toimega toiduainete söömisel tekib kuumatunne, näo või kogu keha naha punetus ning higistamine. Sellised toidud sobivad inimesele, kes on külmetanud või kellel on pidev tugev külmatunne ja külmad käed-jalad. Samuti on need head kurnatuse, puderja väljaheite ning sagedase urineerimise (rohke ja hele uriin) korral. Tuliste toiduainetega liialdamine võib viia yin’i ja kehavedelike kurnatuse ning kuivuseni.

 

Sooja toimega toiduained

Sooja toimega toiduained tugevdavad samuti yang’i ja qi’d, kuid need on pehmema toimega kui kuumad toiduained. Need mõjuvad aeglasemalt, soojendavad kogu organismi ja siseorganeid, eriti magu ja põrna. Soojendavad toiduained sobivad krooniliste külmasümptomite puhul – pidev külmatunne, külmad käed ja jalad, energiapuudus ja väsimus, puderjas väljaheide.

Soojendavate toiduainetega liialdamine võib viia yang’i liigse tugevnemiseni, mis võib väljenduda erinevate kuuma sümptomitena.

 

Neutraalsed toiduained

Neutraalse toimega toiduained ei soojenda ega jahuta. Nende põhitoime on qi tugevdamine ja kehavedelike tootmine.

 

Jahutava toimega toiduained

Jahutavad toiduained aitavad toota kehavedelikke ja verd, rahustavad qi liikumist ning vähendavad kuumust. Need on head naha ja limaskestade kroonilise kuivuse, kõhetumise ning kaalulanguse korral. Tugevdades keha yin-energiat, aitavad need taastada kudesid ja toota verd. Jahedad toiduained on head kuuma sümptomite ja haiguste korral, mil on vaja toetada kaotatud vedelikke.

 

Külma toimega toiduained

Külmad toiduained tekitavad külma, jahutavad sisemist kuumust ja on vaimu rahustava toimega. Selliseid toiduaineid kasutatakse põletiku- ja palavikuhaiguste korral.

 

Allikas: Rene Bürkland “Tark tee terviseni” (Pilgrim 2016)

Vaata ka: videot Rene Bürklandi toitumissoovitused sügiseks: aita energial sissepoole liikuda ja Rene Bürkland selgitab, kuidas valmistada soojendavaid toite.

Kuula ka Rene Bürklandi rääkimas Hiina meditsiinist Raadio 2 saates “Hallo, Kosmos!”

Foto: pilgrimbooks.ee