Ajatu: Maitsetugevdaja E621 ehk naatriumglutamaadi ohud

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

6. veebruar 2020 kell 9:27



msg

Naatrimuglutamaati tuntakse mitme nime all – (mono)soodium glutamaat, MSG, maitsetugevdaja ja palju muid variante, mida pakendi infosildile kirjutatakse, tähistavad glutamiinhappe soola, mis ise maitset omamata tugevdab toidu maitset (mõnikord kirjutatakse MSG asemel eksitavalt ka pärmiekstrakt, kuigi tegu ei ole loodusliku maitsetugevdaja maitsepärmiga). Eriti hästi aitab see tugevdada soolaste toitude maitset. Kuid lisaks maitse intensiivsemaks muutmisele on sellel nii palju soovimatuid kõrvalmõjusid, et kui sa muidu e-ainete pärast ei muretse, siis E621623 jäta endale küll meelde ja väldi seda sisaldavaid tooteid.

E-ainete kohta käiva infoga tutvumine ei jookse kunagi mööda külge maha. Seekordne “Ajatu” ilmus esimest korda  jaanuaris 2014.



 

Kahjuks ei ole naatriumglutamaadi vältimine tänapäevase toitumise puhul kõige lihtsam, kuna seda sisaldavad peaaegu kõik pooltooted ja valmistoidud, suupisted ja lihatooted. On leitud, et see põhjustab kehakaalu tõusu, kahjustades ajus isu reguleerivat keskust ning põhjustades täiskõhutunnet tekitava hormooni leptiini suhtes resistentsust. Naatriumglutamaadi söömine kaotab võime tunda täiskõhutunnet ja rahulolu pärast sööki ning põhjustab lõputu isu millegi näksimise järele.

Naatriumglutamaati kasutatakse ohtralt Hiina toitudes ning ei ole üllatav, et üks uuring selle mõju kohta inimestele on tehtud just Hiinas. Uuringus osales 752 tervet 4059-aastast inimest maapiirkondadest, kes valdavalt valmistasid kodus süüa. Neile öeldi, et nad hakkaksid toidule lisama kindlat kogust naatriumglutamaati. Leiti, et maitsetugevdajat kasutanud inimeste kehamassiindeks oli uuringuperioodi möödudes kõrgem ning ülekaalulisuse r



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.