Obama kinnitas 34 000 sõjaväelase Afganistanist väljatoomist

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

13. veebruar 2013 kell 8:57



 

USA president Barack Obama rääkis oma aastakõnes peamiselt Ameerika majandusest ja viisidest, kuidas uusi töökohti luua ja edendada kõigi ameeriklaste huve. Kõne all olid aga ka Afganistan, küberkaitse ja USA vabakaubanduslepe Euroopa Liiduga, vahendab ERR.

 

Kõne pearõhk oli Ameerika siseasjadel, ennekõike majandusel ja viisidel kuidas töökohti luua ja edendada keskklassi huve.

Eesti jaoks kõige olulisemad teemad olid esmalt Afganistan ja USA plaan tuua aasta jooksul sealt välja 34 000 sõjaväelast. Teiseks see, kui jõuliselt president rõhutas rahvusvahelisel areenil omamoodi Eesti teemaks saanud küberkaitse olulisust. Ja kolmandaks Washingtoni soov hakata pidama Euroopa Liiduga läbirääkimisi vabakaubandusleppe üle.

USA-l on hetkel Afganistaanis 68 000 sõjaväelast. Juba maiks loodetakse tagasi tuua 8000 sõdurit ja novembriks veel 7500. Kõige rohkem sõdureid, 18 500 meest, saadetakse koju aga detsembris ja jaanuaris.

 

Obama rõhutas kõnes ka vajadust, et kongress astuks samme uute relvaseaduste kehtestamiseks. Esinemisest käis läbi Põhja-Korea tuumakatse ja president saatis riigile väga otsese sõnumi.

“Provokatsioonid, nagu nägime eile õhtul, ainult isoleerivad riiki veelgi enam, meie seisame oma liitlastega, tugevdame oma raketikaitset ja juhime maailma selliste ohtude suhtes jõuliste sammude astumisel,” rääkis Obama.

Obama teise ametiaja üks eesmärk ongi vähendada maailmas tuumaohtu, samuti tahab ta  rohkem hakata tegelema globaalsoojenemise temaatikaga.
Allikas: ERR, Washington Post
Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt