Angela Merkeli partei võitis Saksamaa valimised

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

23. september 2013 kell 9:02



Saksa kantsleri Angela Merkeli konservatiivid võitsid pühapäeval peetud üldvalimised viimase paarikümne aasta parima tulemusega, kuid ei saavutanud absoluutset enamust, näitasid esialgsed ametlikud tulemused. Merkeli Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) ja tema Baieri sõsarpartei CSU võitsid ühtekokku 41,5 protsenti häältest, vahendas BNS.

 

Saksa kantsler Angela Merkel tervitas pühapäeval oma konservatiivide parimat valimistulemust viimase rohkem kui 20 aasta jooksul ning lubas veel nelja head aastat Saksamaale. “Üheskoos teeme me järgmisel neljal aastal kõik selleks, et muuta need Saksamaa jaoks edukateks aastateks,” ütles kolmandat ametiaega alustav Merkel Berliinis oma juubeldavatele poolehoidjatele.

CDU senine koalitsioonipartner Vabad Demokraadid (FDP) kogus ainult 4,8 protsenti häältest ning jäi esimest korda alates 1949. aastast parlamendist välja. Selline tulemus tähendab, et Merkeli konservatiivid peavad otsima uusi partnereid.

Euroopa Liidu president Herman Van Rompuy õnnitles Saksa kantslerit Angela Merkelit pühapäeval valimisvõidu puhul ning väljendas veendumust, et Saksamaa jätkab panustamist “õitsvasse Euroopasse”. “Ma olen veendunud, et Saksamaa ja tema uus valitsus jätkavad panustamist rahumeelse ja õitsva Euroopa ehitamisse kõigi oma kodanike heaks,” ütles Van Rompuy avalduses ja lisas: “Ma ootan tiheda koostöö jätkumist Angela Merkeliga.”

 

Merkel – võimu tsentraliseerimise pooldaja

Mõjukas Angela Merkel saab järgneva nelja aasta jooksul edendada ka Euroopa Ühendriikide ideed, ta on mitmel korral avaldanud arvamust, et võimu tsentraliseerimine aitaks Euroopa Liidu kindlamatele jalgadele. “Me peame olema valmis aktsepteerima, et Euroopal on mõnes asjas viimane sõna öelda. Vastasel juhul pole meil võimalik Euroopa ehitamist jätkata,” ütles Merkel käesoleva aasta 22. aprillil.

 

 

Allikad: BNS, The GuardianTelegram

Foto: globalpost.com

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt