Tapvad rõivad – ohtlik saladus moemaailma glamuurse pinna all

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

30. september 2013 kell 13:17



28. augustil andsid raadiosaatele “Radio 3Fourteen” intervjuu Brian ja Anna Maria Clement, kes juhivad Hippokratese terviseinstituuti Floridas. Need kaks arsti lõid heaolu ja haiguste ennetamise programmid, mida järgib rohkem kui 300 000 inimest. Nad on mitme naturaalsetest antidoodidest rääkiva raamatu autorid. Raamatus “Killer Clothes“ (Tapvad rõivad) selgitatakse meditsiinilistele uuringutele toetudes, kuidas näiliselt sõbralikud ja kenad rõivad võivad olla meie tervisele ohtlikud.

 

Milliseid terviseprobleeme võivad põhjustada sünteetilised rõivad?

Sünteetiliste rõivaste tõttu on naistel oht haigestuda rinnavähki ja meestel munandivähki. Kui naised kannavad polüester- või nailonrinnahoidjaid, mis on valmistatud nafta baasil, siis on neil on kuus korda suurem oht haigestuda rinnavähki. Ka paljud infektsioonid, allergiad ning teised haigused tulenevad kemikaalidest ja kõrgetest temperatuuridest, sest need materjalid ei hinga. Samamoodi tekitab sünteetilistest materjalidest valmistatud aluspesu meestel munandivähki ja libiido vähenemist.

 

Kui naised kannavad polüester- või nailonrinnahoidjaid, mis on valmistatud nafta baasil, siis on neil on kuus korda suurem oht haigestuda rinnavähki

 

Mida sünteetilistest materjalidest rõivad endast kujutavad?

Kui varem kasutati peamiselt puuvilla, siidi ja villa, siis naftakeemiatööstuse areng pärast Teist maailmasõda andis tohutut kasumit ja seitsmekümnendatel läksid moodi erinevad kunstmaterjalid. Need polüestrist, nailonist, akrüülist ja teistest anorgaanilistest materjalidest tehtud rõivad aga ei lase nahal hingata ning lisaks sellele satuvad nendest meie kehasse kemikaalid, mis imiteerivad näiteks östrogeeni. Tean inimesi, kes teevad trenni, söövad tervislikult, aga ikka haigestuvad sünteetiliste riiete kandmise pärast.

 

 

Millised on sünteetilise rõiva tootmise etapid?

Rõivaste valmistamine toimub neljas etapis: riidekiu ettevalmistamine, riidekiu tootmine, kanga tootmine ja lõplik viimistlus. Naftakeemiakiude aga valmistatakse surmavalt kartsinogeensetest ainetest. Samuti värvitakse kangast eluohtlike värvidega. Vereuuringud näitavad, et ameeriklasel on veres keskmiselt 700 erinevat sünteetilist kemikaali, mis on tulnud riietest, kosmeetikast ja hooldustarvetest.

 

Kas moetööstuses kasutatakse rohkem sünteetilist või naturaalset kangast?

Pigem ikka sünteetilisi materjale. Samal ajal, kui moetööstus püüab säilitada ilusat pilti, korraldades heategevuslikke galasid, millel demonstreeritakse hoolivust inimkonnast ja keskkonnast, on glamuurse pealispinna all peidus ohtlik saladus. Avalikkuse eest varjatakse massilist ülemaailmset reostamist ja kemikaale, mis toovad tootjatele hiigelkasumeid, aga võivad tekitada vähki. Samas eiratakse naturaalseid superkiude nagu kanep, mis kasvab looduslikult ilma sekkumiseta.

 

Kui ohtlikud võivad sünteetilised riided meile tulevikus olla?

Kanga valmistamisel kasutatakse juba nanoosakesi, et odavamalt riideid toota. Need nanoosakesed aga tungivad läbi naha vereringesse ja talletuvad ajju, südamesse ning maksa. Kujutage ette, milliseid tervisehäireid see võib tekitada. Raha kokkuhoidmiseks kasutatakse rõivaste tootmisel isegi puitu ja seejärel võetakse taas appi nanoosakesed puidust kanga valmistamiseks.

 

 

Kuula saadet siit.

Brian ja Anna Maria Clementi kodulehekülg.

Fotod: api.ning.com, millionlooks.com, 2.bp.blogspot.com, cannabisni.com, static.guim.co.uk

 

Toimetas Laur Raudsoo

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt